Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 16.06.2005

Mustikan satonäkymät hyvät kukinnan perusteella

Metlan marjasatoennusteen mukaan mustikkasato on kukkien lukumäärän perusteella runsas. Mustikan kukinta alkoi tänä vuonna 23.5.2005 (Tammisaari, Bromarv) ja eteni neljän seuraavan päivän aikana Virolahdelle, Lapinjärvelle ja Paimioon. Toukokuun lopulla kukinta oli edennyt Hämeenlinnan, Lammin ja Padasjoen korkeudelle ja lännessä Lavialle, Siikaisiin, Parkanoon, Evijärvelle ja Kannuksen korkeudelle asti. Itä-Suomessa kukinta eteni hitaammin kuin Länsi-Suomessa. Toukokuun viimeiseen päivään mennessä mustikka kukki Saimaan vesistöalueella Savitaipaleella, Anttolassa ja Juvalla. Idässä kukinta eteni Punkaharjun korkeudelle asti (kartta).

- Kesäkuun ensimmäisten päivien aikana (1.-4.6.) kukinta eteni normaalin aikataulun mukaisesti läpi Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakuntien, kertoo valtakunnallisesta marjasatotutkimuksesta vastaava vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta (Metla).

Mustikan kukinta eteni 5.-7.6. lännessä Oulun korkeudelle asti ja lähes koko Kainuun maakuntaan läänin koillisosia lukuun ottamatta (kartta). Lämpimän sään siivittämänä kukinta on edennyt viime viikonlopun ja tämän viikon aikana Lapin läänin keskiosiin asti.

Viime vuonna mustikka kukki liian aikaisin, nyt ”normaalissa” aikataulussa

Viime vuonna toukokuun alkupuolella kaakosta virtasi erittäin lämmintä ilmamassaa koko Suomeen ja mustikan kukinta alkoi Etelä-Suomessa poikkeuksellisesti jo 10.5. eli kaksi viikkoa aikaisemmin kuin tänä vuonna. Vuonna 2003 mustikan kukinnan alku osui samoihin aikoihin kuin tänä vuonna. Vuosina 2000-2002 toukokuussa oli Etelä-Suomessa lämmintä ja mustikka aloitti kukintansa Etelä-Suomen läänissä jo toukokuun puolivälissä, jolloin mustikkakasvustoissa vieraillut halla laski satotasoa paljon.

Tutkimusmetsissä runsaasti kukkia

Lasketuissa 60:ssä tutkimusmetsässä, joissa on yhteensä 300 koeruutua, kukkia on ollut keskimäärin koko aineistossa 188 kpl mustikkakasvuston neliömetrillä. Runsaita (151-300 kukkaa neliömetrillä) satotasoja enteileviä mustikkakasvustoja on laskettu 45 % ja erittäin runsaita satotasoja (yli 300 kukkaa) 13 % koko aineistosta. Merkittävänä syynä hyvään kukintaan on se, että hallat eivät tänä vuonna parhaaseen kukinta-aikaan vioittaneet kasvustoja, kuten viime vuonna. Tulos on lupaava, mutta monet inventoijat ovat raportoineet, että mustikkakasvustoissa on ollut vähän pölyttäviä hyönteisiä. Pölytyksen epäonnistuminen voi laskea satotasoja eri puolilla Suomea. Pölyttävien hyönteisten vähäinen määrä on seurausta kylmästä keväästä ja alkukesästä.

Suomuurain kukkii keskinkertaisesti

Suomuuraimen kukinta on alkanut viime viikolla Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa. Kukkien lukumäärä vaihtelee suuresti suoalueitten välillä. Hallat eivät kuitenkaan näyttäisi vioittaneen kukkia tänä vuonna. Suuremmilla Kainuun avosoilla tai harvapuustoisilla rämeillä kukinta alkoi 11.-13.6. (Sotkamo, Kuhmo, Hyrynsalmi, Suomussalmi) ja kukinta jatkuu tämän viikon ajan. Laskettujen kukkien lukumäärän perusteella sadosta tullee keskinkertainen. Puustoisissa korvissa kukinta ei ole vielä alkanut. Samoin Lapin laajoilla suoalueilla suomuurain aloittelee kukintaansa.

Puolukka kukkii Etelä-Suomessa

Puolukka on aloittanut kukintansa Etelä-Suomessa 10.-12.6. ja kukinnan huippu osuu Etelä-Suomessa ensi viikonlopulle ja ensi viikolle. Toukokuun ja kesäkuun alun viileät säät ovat viivästyttäneet kukintaa muutamalla päivällä aikaisempiin vuosiin verrattuna. Keski-Suomen kangasmetsiin ja säästä riippuen myös Oulun lääniin kukinta etenee juhannuksen tienoilla ja kesäkuun lopulla kuten viime vuonnakin. Maastossa laskettuja kukkainventointeja on vielä vähän, joten on ennen aikaista puhua satotasoista.

Kartta: Mustikan kukinnan kehittyminen vuonna 2005.

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi