Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 08.06.2005

Myyräkannat runsaat Etelä- ja Keski-Suomessa

Sekä pelto- että metsämyyräkannat ovat runsaat lähes kaikkialla Etelä- ja Keski-Suomessa pohjoiselle Pohjanmaalle asti.

Myyrien aiheuttamia taimituhoja esiintyi runsaasti jo viime talvena, ja niitä esiintyy ensi talvenakin. Peltomyyrä kaluaa taimia maan pinnasta lumirajaan, ja metsämyyrä puolestaan kiipeää taimien latvaan ja syö kärkisilmut. Taimien juuria syöviä vesimyyriä esiintyy myös paikoin runsaasti. Alueilla, joilla myyriä esiintyy paljon, voi olla järkevintä suorittaa taimikkojentuhojen täydennysistutus vasta ensi keväänä.

Metsämyyrien runsaus ilmenee myös myyräkuumeen lisääntymisenä tänä vuonna.

Edellisen kerran myyrien kannanvaihtelut olivat runsaita tällä alueella vuosina 2001-2002, jonka jälkeen keväällä ja alkukesällä 2003 myyräkannat romahtivat. Viime kesänä myyräkannat kääntyivät voimakkaaseen nousuun, ja myyrähuipun ennustetaan jatkuvan ensi talveen. Myyrähuippu kääntyy laskuun ensi keväänä.

 

myyräennustekartta alkukesä 2005

Kartta. Tummalla alueella myyräkannat runsaat lähes kaikkialla. Vaaleammalla vihreällä alueella myyräkannat paikoin runsaita.
.

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi