Metsäntutkimuslaitos
 

Tiedote 1.6.2005

Tunturimittarin munat ovat selvinneet hyvin talvesta – tuhot jatkunevat Lapin tunturikoivikoissa

Tunturimittarituhojen esiintymisalue voi kesällä 2005 olla viimevuotista laajempi sekä Enontekiön että Utsjoen tunturikoivikoissa. Utsjoen pohjoisimmassa osassa voi esiintyä myös hallamittarin aiheuttamia tuhoja.

Tunturimittari talvehtii munana tunturikoivujen oksistossa. Talvella 2004/2005 kylmimmät lämpötilat Suomen Lapissa olivat tunturirinteiden alaosissa noin -35 °C ja rinteiden keski- ja yläosissa 5-10 °C lämpimämpiä. Kulunut talvi on siis ollut sen verran leuto, että tunturimittarin munat (joiden pakkaskestävyys on n. -36 °C) ovat säilyneet hyvin hengissä laajoilla alueilla.

Saanalta ja noin 40 km Kilpisjärveltä kaakkoon sijaitsevalta Lammasoaivilta kerättiin oksanäytteitä tunturikoivuista eri korkeusvyöhykkeiltä. Näyteoksista kuoriutui keväällä runsaasti tunturimittarin toukkia, mutta paikallinen vaihtelu oli suurta: parissa paikassa toukkia oli keskimäärin joka toisella koivun silmulla, mutta yhdessä paikassa oli vain yksi toukka kahtakymmentä elävää silmua kohden.

Tulevan kesän syönnösastetta ei vielä tarkasti pystytä ennustamaan näiden oksanäytteiden perusteella, koska huomattava osa tunturimittarin munista sijainnee koivujen rungoilla. Koivikoiden paljaaksisyönti näyttää kuitenkin joillakin paikoilla Käsivarren Lapissa todennäköiseltä, mutta osalla paikoista syönnösaste lienee jo viimevuotista alhaisempi.

Saanalta kerätyissä tunturikoivujen oksanäytteissä kuolleiden silmujen osuus vaihteli välillä 30–78 %. Vaikka koivut selvästi kärsivätkin tunturimittarin aiheuttamasta vauriosta, seurauksena ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla laaja-alaisia kuolleita tunturikoivikoita. Viimeiset pari kesää ovat Lapissa olleet keskimääräistä lämpimämpiä, joten koivut kestänevät täydellisenkin lehtien syönnin yhtenä – kahtena kesänä. Tilanne on nyt selvästi erilainen kuin 1960-luvulla, jolloin tunturimittarien aiheuttamat tuhot sattuivat samaan aikaan kylmien kesien kanssa.

Pohjois-Norjassa ja -Ruotsissa vuosina 2001–2003 alkaneet tunturimittarituhot levisivät Suomen Lapin koivikoihin 2003–2004 lähinnä Käsivarren alueelle. Utsjoen tunturikoivikoissa havaittiin suhteellisen pienialaisia ja lievähköjä tuhoja kesällä 2004.

Taustaselvityksiin ja tietojen keruuseen ovat osallistuneet tutkijat Metlasta (Vantaan ja Joensuun tutkimuskeskukset, Kolarin tutkimusasema ja Kilpisjärven toimipiste) ja yliopistoista (Turku, Joensuu, Helsinki).

Lisätietoja :

  • Antti Pouttu, Metsäntutkimuslaitos, Vantaan tutkimuskeskus,
    puh. 010 211 2576 tai 050 391 2576, sähköposti: antti.pouttu @ metla.fi
  • Seppo Neuvonen, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus,
    puh. 010 211 3272 tai 050 391 3272, sähköposti: seppo.neuvonen @ metla.fi

 


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi