Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 1.6.2005

Tasavallan presidentti tutustui metsänjalostukseen Haapastensyrjässä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen vieraili tiistaina 31.5.2005 Metsäntutkimuslaitoksen Haapastensyrjän jalostusasemalla Lopen Läyliäisissä. Presidentti tutustui metsänjalostukseen, muun muassa varttamiseen ja risteyttämiseen sekä koivun siementuotantoon muovikasvihuoneissa. Ohjelmaan kuului myös kävelykierros jalostusaseman puistossa, jossa presidentille esiteltiin kotimaisten puulajien erikoismuotoja. Vierailun lopuksi presidentti istutti puistoon oman nimikkopuunsa. Vierailun isäntänä toimi Metlan ylijohtaja professori Hannu Raitio.

Presidentin nimikkopuuksi oli valittu kynäjalava, joka on harvinaisin jaloista lehtipuistamme. Sen esiiintymisen ydinalue on Hämeessä, Vanajaveden vesistön rannoilla. Kynäjalava on rauhoitettu laji, ja lisäksi se on mukana erityisessä metsäpuiden geenivarojen suojeluohjelmassa. Eräs Metsäntutkimuslaitoksen tehtävistä onkin huolehtia metsäpuiden geenivarojen suojelusta, johon Suomi on sitoutunut Rio de Janeirossa vuonna 1992 solmitussa luonnon monimuotoisuutta koskevassa yleissopimuksessa.

Myös kolme edellistä presidenttiä ovat kukin virkakaudellaan vierailleet Haapastensyrjässä ja istuttaneet oman nimikkopuunsa jalostusaseman puistoon. Presidentti Urho Kekkonen istutti Haapastensyrjän peruspuuksi kuusen vuonna 1962, kaksi vuotta jalostusaseman perustamisen jälkeen. Presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto kävivät Haapastensyrjässä vuonna 1984, ja heidän vierailunsa muistoksi istutettiin koivuryhmä. Presidentti Martti Ahtisaaren vierailu tapahtui vuonna 1998, ja silloin puulajina oli mänty.

Haapastensyrjä on metsänjalostustoiminnan keskus Suomessa. Jalostusasema perustettiin vuonna 1960 ja se toimi Metsänjalostussäätiön toimipaikkana aina vuoteen 2000 asti, jolloin koko Metsänjalostussäätiön jalostustoiminta yhdistettiin Metsäntutkimuslaitokseen. Asemalla työskentelee pysyvästi 30 henkeä. Kesäisin on lisäksi tilapäistä työvoimaa noin 20 henkeä.

Kuvia vierailusta

Lisätietoja :


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi