Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 24.5.2004

Kolin Mustarinta paljastuu karhunpääkallioksi
Näyttely avattu Kolilla: ”Kontio – Metsän Kuningas”

Helsingin yliopiston uskontotieteen professori Juha Pentikäinen on yhteistyössä Metsäntutkimuslaitoksen Kolin kansallispuiston kanssa tuottanut Kolille näyttelyn. Vanhoissa kartoissa näkyvä Kolin Mustarinta avautuu Kolin näyttelyssä muinaisen karhukulttuurin keskeisenä näyttämönä.

Pohjoisessa Ison Karhun tähtikuvion eli Otavan alla asuu kansoja, joiden tarustossa karhulla on niin valtava merkitys, että niitä voidaan kutsua Ison Karhun kansoiksi. Tiistaina 24.6.2005 Kolin Luontokeskus Ukossa avattava uusi näyttely ”Kontio – Metsän Kuningas” menee syvälle karhun elintapojen ja karhuun liittyvän muinaisen suomalais-ugrilaisen kulttuurin juurille.

Kolin "Kontio – Metsän Kuningas” -näyttelyn ydin siirtyy Pohjois-Karjalaan suoraan Helsingin Senaatintorin reunalta Yliopistomuseo Arppeanumin tiloista. Karhu suomalais-ugrilaisen kulttuurin varhaisena keskushahmona ja luonnonuskontojen toteemieläimenä esitetään näyttelyssä monipuolisesti professori Juha Pentikäisen laajojen tutkimusmatkojen pohjalta. Karhun merkitys Itä-Suomen luonnossa ja metsästyksen kohteena käsitellään yhteydessä juuriinsa. Näyttely tuo ensi kertaa esille karhun suuren merkityksen Pohjois-Karjalan paikannimistössä. Pielisen Karjalan kuntien kartoilla on ainakin 1300 karhuun liittyvää paikannimeä.

Professori Juha Pentikäisen kenttätöiden tuloksista esitetään hänen Saimaan ja Pielisen reiteiltä tunnistamansa Ukon karhukalliot, kivikarhutoteemit tai karhuseidat, jotka ovat tuhansia vuosia seisseet unohduksissa. Kolilta vaaran kuusien kätköistä löytyy monia karhun päitä. Mustarinta, Kolin vanha karttanimi, on todettu karhun toisintonimeksi. Ukko-Kolin lakialueelta löytynyt suuri karhunpääkivi nimetään Kolin kulttuuristen arvokohteiden joukkoon näyttelyn avajaisissa. Se että osa Kolin pyhistä kivistä on löydetty kaadettuina ja hajotettuina, kuvastaa kulttuurien vaihdokseen 1700-luvulla Jaakko Steniuksen käynnistämää entisten pyhien arvojen tuhoamisvimmaa, josta on esimerkkejä nähtävissä viime vuosiltakin.

”Kontio – Metsän Kuningas” -näyttelyn tunnuksena on edesmenneen kuvanveistäjä Eva Ryynäsen puusta veistämä Ukko-Karhu -teos. Lieksan kaupunki antoi teoksen vierailulle Kolin näyttelyyn, koska Eva Ryynänen oli elinaikanaan sitä nimenomaan toivonut. Karhu-näyttelyssä ei unohdeta lapsiakaan; luontokeskuksen lasten nurkkaukseen on koottu kaikkiaan kolmisenkymmentä isompaa ja pienempää halinallea lasten ja vanhempienkin iloksi. Luontokeskus ottaa vastaan nallekarhuja lahjoituksina, joten kodeissa lojuvat nallet saadaan näin uusiokäyttöön.

”Kontio - Metsän Kuningas” -näyttely avataan Euroopan kansallispuistopäivän kunniaksi. Euroopan laajuista kansallispuistopäivää vietetään Euroopan puistoliiton (EUROPARC) aloitteesta. Samana päivänä 104 vuotta aiemmin perustettiin Euroopan ensimmäinen kansallispuisto Ruotsiin. Nykyisin Euroopassa on jo yli 350 kansallispuistoa, joista huomattava osa on Kolin tavoin kansainvälisesti arvostettuja luontomatkailukohteita.

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi