Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 05.11.2004

Uusi puurakennus innostaa metsäntutkijoita Joensuussa

Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun tutkimuskeskuksen uusi rakennus - Metla-talo otettiin käyttöön tänään. Arkkitehtikilpailuun perustuva rakennus on ensimmäinen suuri puinen toimistorakennus Suomessa. Kolmikerroksisessa Metla-talossa on työtilat yli 200 työntekijälle. Rakennushankkeen erityistavoitteena oli suomalaisen puun innovatiivinen käyttö. Rakentamisvaihe kesti puolitoista vuotta.

Rakennusta voidaan kutsua aidoksi puurakennukseksi silloin, kun myös kantavat rakenteet ovat puusta. Metla-talon runkorakenne koostuu puupilareista ja puisista kotelolaatoista. Kotelolaatat ovat rakennuselementtejä, joiden ansiosta suurten puurakennusten ongelmallinen välipohjaratkaisu on voitu toteuttaa uudella edullisemmalla menetelmällä.

Metla-talon koteloelementit valmistettiin Pohjois-Karjalassa sveitsiläistä Lignatur-ratkaisua mukaillen. Ennen kotelolaattojen asennusta VTT testasi menetelmän. Metla-talon esimerkkiä voidaan soveltaa elementtirakenteena myös muihin kerros- ja pientaloratkaisuihin.

Metla-talon rakentaminen liittyy valtion toimien alueellistamiseen. Vuonna 2000 hallitus päätti vahvistaa metsäntutkimusta Joensuussa. Metlan Joensuun tutkimuskeskuksen vakinaisen henkilöstön määrä kasvaa vuoteen 2008 mennessä 150-180 työntekijään, joista 100 on vakinaista.

Kasvu edellytti uusien toimitilojen rakentamista. Tämän hetken Metlan henkilövahvuus on 120-130 työntekijää. Metla-taloon sijoittuu Metsäntutkimuslaitoksen ohella myös Joensuun yliopiston ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) työntekijöitä.

Uudet toimitilat innostavat metsäntutkimusyhteisöä. "Olen vakuuttunut, että puurakennuksen uudet innovatiiviset ratkaisut, kuten kohtaamispaikkoina toimivat parvekekäytävät ja portaikot sekä lukuisat talon kokoontumis- ja yhteiset tilat sekä valoisat työhuoneet luovat virikkeellisen ja vuorovaikutteisen ilmapiirin tutkimustyölle. Lisäksi useat arkkitehtoniset ratkaisut, kuten aulan kimppupilarit, paanukattoinen neuvottelutila ja ulkoseinien puuverhoukset tekevät talosta omaperäisen ja erottuvan" sanoo tutkimuskeskuksen johtaja Jari Parviainen.

Kuvia Metla-talosta

Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi