Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 30.09.2004

Joensuun Metla-talo valmis - Metsäntutkimuslaitos sai käyttöönsä puisen toimistorakennuksen

Metlan Joensuun tutkimuskeskuksen uusi rakennus - Metla-talo - on valmistunut puolentoista vuoden rakentamisen jälkeen. Rakennuttaja, Senaatti-kiinteistöt, luovutti rakennuksen tänään Metsäntutkimuslaitokselle. Metlan Joensuun tutkimuskeskuksen väki muuttaa uusiin tiloihin loka-marraskuun vaihteessa. Metla-talo on ensimmäinen suuri, puinen toimistorakennus Suomessa, ja siinä on työtilat yli 200 työntekijälle.

Puurakennus vahvistaa Metlan toiminta-ajatusta metsää, metsävaroja ja niiden kestävää käyttöä tutkivana asiantuntijaorganisaationa. Metla-talossa lähes koko työympäristö ja toimitilat ovat puuta - uusiutuvaa materiaalia, jonka hyväksi työtä päivittäin tehdään. Rakennus on näyttävä esimerkki siitä, mitä tutkimustyön, tuotekehittelyn, muotoilun, yritystoiminnan ja rakentamisen yhteistyöllä puusta voidaan valmistaa. Joensuun tutkimuskeskuksen rooliin puurakennus sopii erityisen hyvin, sillä tutkimuskeskuksen monet alueelliset ja valtakunnalliset tutkimusteemat tukevat puunkäyttöä ja puurakentamista.

Kolmikerroksiseen Metla-taloon sijoittuu Joensuun tutkimuskeskuksen henkilöstön ohella Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) Joensuun yksikkö sekä Joensuun yliopiston henkilöstöä. Joensuun kaupunki tuki rakentamista ottamalla vuokravastuun osasta tiloja, joita on edelleen vuokrattu yliopistolle ja RKTL:lle. Metlan Joensuun yksikössä työskentelee tällä hetkellä noin 120 henkeä, joista 75 tutkijoina. Metla on toiminut tähän asti Borealis-rakennuksessa yliopiston kampusalueella. Metlalta nyt vapautuvat tilat siirtyvät lähiaikoina yliopiston metsätieteellisen tiedekunnan käyttöön.

Metla-talon vihkiäiset pidetään vuoden 2005 alussa, kun toiminta on päässyt hyvään alkuun uusissa tiloissa. Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan Metla-taloon avointen ovien päivinä marras-joulukuussa. Näistä tullaan tiedottamaan erikseen.

"Yksi Metla-talon tavoitteista oli innovatiivinen suomalaisen puun käyttö. Uskon, että lukuisat yksityiskohdat, kuten purkuhirsistä valmistetut päätyseinät, paanukattoinen neuvottelutila, aulan kimppupilarit ja ulkoseinien puuverhousratkaisut, tekevät talosta omaperäisen ja erottuvan rakennuksen yliopiston kampusalueella. Toivottavasti Metla-talo herättää kiinnostusta ja osoittaa, että puurakentaminen sopii myös kerrostaloratkaisuihin", sanoo tutkimuskeskuksen johtaja Jari Parviainen.

Lisätietoja:
Tutkimuskeskuksen johtaja, MMT Jari Parviainen, Metla / Joensuun tutkimuskeskus,
p. 010 211 3010, jari.parviainen@metla.fi

Suunnittelija, metsänhoitaja Timo Muhonen, Metla / Joensuun tutkimuskeskus,
p. 010 211 3040, timo.muhonen@metla.fi


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi