Metsäntutkimuslaitos

Tiedote julkaistavissa 26.8.2004

Upea ruska Ylä-Lappiin ja tunturialueelle - märkyys vienyt parhaan loiston etelässä

Erinomaisen upea ruska saadaan tänä syksynä Pohjois-Lappiin. Parhaiten ruska hehkuu Inarissa, Utsjoella, Enontekiöllä ja Sallan pohjoisosissa. Kasvillisuuden syksyistä väriloistoa voi ihailla myös Saariselällä ja muilla suurtuntureilla. Kaikkein voimakkain ruska tulee itäiseen Pohjois-Lappiin.

"Erinomaisen ruskan taustalla on poikkeuksellisen lämmin ja kuiva heinäkuu ylisessä Lapissa. Suotuisat säät ovat kohentaneet puiden terveyttä ja heikentäneet sienten leviämismahdollisuuksia.", dosentti Risto Jalkanen Metlasta kertoo.

Sen sijaan Etelä- ja Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla hieskoivut ovat pahoin sienitautien runtelemia, eikä niihin siksi kehity kaunista keltaista syysväriä. Hieskoivu on tällä alueella keskeinen ruskapuu. Väriä metsiin tuo kuitenkin rauduskoivu, joka on tänä vuonna säilynyt terveempänä kuin hieskoivu. Myös pihlaja punaisine lehtineen tulee olemaan maiseman väriläiskä.

Lapin maaruska on jo alkanut aapasoilla ja tunturireilla. Maaruska syntyy, kun vaivaiskoivun, mustikan ja muiden varpujen lehdet värjäytyvät hehkuviin punaisen, oranssin ja keltaisen sävyihin. Puuston paras loisto on odotettavissa tänäkin vuonna syyskuun toisella viikolla eli samaan aikaan kuin useimpina muinakin vuosina.

Etelä- ja Keski-Suomessa ruskasta on tulossa paljon tavanomaista heikompi. Sateiset säät ovat johtaneet ankariin lehtitautiepidemioihin, jotka ovat runnelleet sekä koivujen että haavan lehvästöä. Nämä puulajit ovat kärsineet lehtikadosta jo kesäkuusta lähtien.


Lisätietoja:


Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi