Metsäntutkimuslaitos

Tiedote 18.6.2004

Mustikan satonäkymät heikohkot koko maassa, puolukan kukinta alkanut

Mustikan satonäkymät ovat keskimäärin heikohkot koko maassa. Kukinta-aikaan osuneet hallat ovat vaurioittaneet mustikan kukintoja pahiten Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta hallavaurioita esiintyy paikoin myös Pohjois-Karjalassa sekä Oulun ja Lapin lääneissä. Halloilta säästyneissä metsissä mustikkaa lienee poimittavaksi asti. Puolukan kukinta on käynnistynyt hieman keskimääräistä myöhemmin, ilmenee Metsäntutkimuslaitoksen laatimista valtakunnallisista ennusteista.

Vapun jälkeen kaakosta virtasi ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmintä ilmaa koko Suomeen, ja mustikan kukinta alkoi Etelä-Suomessa jo 10.5. (kartta) eli kaksi viikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna, kertoo valtakunnallisesta luonnonmarjojen ja kauppasienten satotutkimuksesta vastaava tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta (Metla). Äitienpäivän (9.5.) jälkeen Suomeen saapui kuitenkin kolmen viikon ajan erittäin kylmää ilmaa Pohjoiselta Jäämereltä ja ankaria hallaöitä esiintyi eri puolilla maata. Mustikan kukat kärsivät paikoin pahojakin hallavaurioita Etelä-Suomessa Salpausselkien molemmin puolin, Satakunnassa ja Suomenselän alueella.

Toukokuun viimeisen ja kesäkuun ensimmäisen viikon kylmien ja sateisten säiden takia kukinta myös eteni varsin hitaasti ja saavutti linjan Lieksa – Oulu vasta 6.6. Nyt mustikan kukinta on saavuttanut Metsä-Lapin rajan (14.6.) (kartta), ja Tunturi-Lapissa kukinta alkaa viikonvaihteen tienoilla. Myös sekä Pohjois-Karjalassa, Kainuussa että Lapin läänissä halla on vieraillut useissa mustikkakasvustoissa. Eri asteisia hallavaurioita havaittiin lähes puolessa tähän mennessä tutkituista metsistä.
Tarkempaa tietoa hallavaurioiden yleisyydestä

Halloilta säästyneissä metsissä mustikkaa saattaa olla loppukesällä monin paikoin poimittavaksi asti. Mustikka kukki runsasta tai erittäin runsasta satotasoa ennakoivasti noin neljäsosassa tutkittuja metsiköitä. Joka kolmannessa tutkitussa metsikössä kukkia on keskinkertaisesti, ja noin 40 %:ssa metsiköistä mustikka kukki heikosti tai melko heikosti. Odotettavissa olevaa mustikkasatoa saattaa kuitenkin pienentää se, että runsaasti kukkineissakin metsiköissä halla on myöhemmin vikuuttanut osaa kukista, ja monin paikoin kylmät ja sateiset säät ovat haitanneet pölytystä. Kosteutta mustikka on tänä vuonna sen sijaan saanut riittävästi.
Lue enemmän satoennusteiden laadinnasta, kukinnan etenemisestä ja hallavaurioista

Avosoilla suomuurain kärsinyt huonoista säistä, puustoisilla soilla kukkia keskinkertaisesti
Suomuuraimen kukinta alkoi kesäkuun alussa Etelä- ja Keski-Suomen soilla ja on edennyt tällä viikolla Lapin läänin soille. Avosoilla on havaittu hallavaurioita ja lisäksi voimakkaat tuulet ja sateet ovat riipineet kukkien terälehtiä. Tällöin pölytys on epäonnistunut. Puustoisilla rämeillä ja korvissa suomuurain on välttynyt hallan kurimuksesta ja paikoin kukkia on melko runsaasti.

Puolukka on aloittanut kukintansa Etelä-Suomessa 12.6.2004
Puolukan pääkukinta tapahtuu suuressa osassa Etelä-Suomea viikonlopun ja ensi viikon aikana ja saavuttaa Keski-Suomen juhannuksen tienoilla. Viimeisen seitsemän vuoden aikana kukinta on alkanut Etelä-Suomessa 5.-11.6., joten kukinta on alkanut hieman keskimääräistä myöhemmin. Toukokuun jälkipuoliskon ja kesäkuun alun viileät ja kosteat säät ovat hidastaneet puolukan kukinnan kehittymistä.

Taustatietoa ja kartta

Lisätietoja:

Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/    Metlan RSS-tiedotesyöte
Metla/Viestintä PL 18, 01301 VANTAA, puh. 010 211 2000, sähköposti: info @ metla.fi