[METLA Tiedote]

15.1.2004

 

 

Allergikoille hyviä uutisia
Koivu kukkii heikosti ensi keväänä

Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennustaa ensi kevääksi heikkoa koivun kukintaa koko maahan. Odotettavissa on yksi heikoimpia koivun kukintavuosia neljännesvuosisataan. Muiden pääpuulajiemme siemensatonäkymät ovat sangen vaihtelevia. Keväällä varisee kuusen siemeniä Lapissa keskinkertaisesti, mutta muualla maassa sato jää hyvin vaatimattomaksi. Männyllä luontaisen uudistamisen edellytykset ovat hyvät, sillä käpysato on pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta runsas koko maassa.

Tulevana keväänä on odotettavissa poikkeuksellisen vaatimaton raudus- ja hieskoivun hedekukinta koko maassa. Herkimmät siitepölyallergikot voivat kuitenkin saada oireita, koska siitepölyä voi ajautua maahamme kaukokulkeutumana eteläisten ilmavirtausten mukana Baltiasta ja pohjoisesta Keski-Euroopasta. Heikko kukinta johtaa väistämättä myös huonoon siemensatoon. Koivun siemenet varisevat loppukesällä. Katso koivun siemensatokartta.

Männyllä hyvä käpysato
Keväällä 2004 variseva männyn siemensato on erinomainen Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Myös muualla Etelä- ja Keski-Suomessa mänty siementää runsaasti. Lapissa käpyjä esiintyy jokseenkin keskinkertaisesti. Käpysato vaihtelee varsin paljon metsiköittäin.

Koska männyn kävyn kehitys kestää kaksi vuotta, voidaan ennusteita siemensadosta tehdä myös keväälle 2005. Alustava ennuste lupailee maan eteläosaan runsasta siemensatoa ja muualle maahan keskinkertaista tai sitä hieman parempaa satoa. Ennuste tarkentuu ensi kevään ja syksyn aikana, kun tiedot pikkukäpyjen ja täysikokoisten käpyjen määristä ovat käytettävissä. Katso männyn siemensatokartat.

Kuusen käpyjen esiintyminen painottuu Pohjois-Suomeen
Kuusella on jo kolmas peräkkäinen huono siemenvuosi Etelä-Suomessa. Joissakin yksittäisissä kuusissa käpyjä voi esiintyä paljonkin, mutta yleensä nämäkin kävyt ovat pahoin tuhohyönteisten vaivaamia. Lapissa kuusen käpysato on runsaudeltaan keskinkertainen. Katso kuusen siemensatokartta.

Kuusen siemenet kehittyvät täysin kypsiksi jo ensimmäisen kasvukauden kuluessa, mutta ne varisevat vasta keväällä, maalis-huhtikuussa, muutamia viikkoja aikaisemmin kuin männyn siemenet.


Lisätietoja:

  • tutkija Tatu Hokkanen, Metsäntutkimuslaitos/Vantaan tutkimuskeskus, puh. 010 211 2428,
    sähköposti: Tatu.Hokkanen@metla.fi

Tutkimushanke: Kasvifenologinen seuranta, marja- ja sienisatoennusteet

Metlan ajankohtaista-sivulleMetlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi