[METLA Tiedote]

4.11.2003

 

Myyriä on runsaasti pohjoisessa, mutta vähän etelässä

Metsäntutkimuslaitoksen seuranta osoittaa, että myyrätilanne on tänä syksynä kaksijakoinen: maan etelä- ja keskiosissa myyriä on vähän, kun taas Kainuussa ja Lapissa myyräkannat ovat runsaat tai ainakin vahvistumassa.

Myyräkannat ovat runsaat tai ainakin kasvamassa Kuhmo-Oulu -linjalta aina Muonion, Kittilän ja Sodankylän pohjoisrajoille ulottuvalla alueella. Myös Pohjois-Karjalan eteläosista Itä-Savoon ulottuvalla alueella metsämyyrien määrä kasvoi alkusyksystä voimakkaasti. Tällä alueella saattavat myös peltomyyrät runsastua ensi kesänä. (kartta)

Suurimmassa osassa Etelä- ja Keski-Suomea taimikot ovat tänä talvena turvassa myyriltä. Todennäköisesti jo ensi kesän lopulla myyrät alkavat jälleen runsastua. Myös Käsivarren Lapissa myyriä ja sopuleita on vähän, eikä tunturisopulien esiintymistä ole odotettavissa Tunturi-Lapin itäosissakaan.

Jänisrutto tappaa myyriäkin
Myyräkannat olivat maan eteläosissa huipussaan viime syksyllä, mutta talven aikana kannat romahtivat laajoilla alueilla. Monin paikoin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pirkanmaalla myyrät selviytyivät talvesta ja niiden määrä jopa kasvoi keväällä. Kesän aikana myyräkannat kuitenkin romahtivat äkillisesti, mikä luultavasti johtui taudeista.

Yksi myyrien taudinaiheuttajista on jänisrutto eli tularemia. Nimestään huolimatta tauti on erityisesti myyrien vaiva, vaikka se tappaakin jäniksiä. Jänisruttoa esiintyy tyypillisesti runsaasti erityisesti niinä kesinä, joina myyräkannat ovat heikkenemässä. Metsämyyrän levittämää myyräkuumetta puolestaan esiintyy alueella, jolla myyräkanta on runsas.

Lisätietoja:

  • Professori Heikki Henttonen, Metla, Vantaan tutkimuskeskus,
    puh. 010 211 2430, GSM 050 3912430, sähköposti: heikki.henttonen@metla.fi

  • Metsätalousteknikko Asko Kaikusalo, Metla, Ojajoen toimipaikka, puh. 010 211 2822

Lue lisää

 

Tutkimushanke: Myyräkantojen vaihtelu ja myyrätuhojen torjunta

 

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI,
puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi