[METLA Tiedote]

 

 

Julkaistavissa 3.9.2003

 

Puolukka kypsyy ja ennätyssuuri sienisato odottaa kerääjiään

Puolukka kypsyy poimittavaksi Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa. Kainuussakin puolukka kypsyy tämän ja ensi viikon aikana. Herkkutattisato on tänä vuonna paras vuosikymmeniin.

Viikonvaihteessa pääsee Etelä- ja Keski-Suomessa poimimaan puolukoita. Viime viikkojen sateet ja kylmä sää hidastuttivat puolukan kypsymistä, mutta Etelä-Suomessa ensimmäiset marjat kypsyivät elokuun 25. päivä ja kypsyminen jatkuu vielä tämän viikon. Keski-Suomessa puolukat kypsyvät kangasmetsissä tämän ja ensi viikon aikana. Kainuussa puolukka kypsyy poimittavaksi 8.-21.9.2003 ja Lapin läänin etelä- ja keskiosissa syyskuun loppupuolella.

Valtakunnallisesta marja- ja sienisatotutkimuksesta vastaavan Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) vanhemman tutkijan Kauko Salon mukaan täysin kypsiä marjametsiköitä on raportoitu vasta kymmenkunta, mutta niiden sekä raakileitten perusteella voidaan odottaa keskinkertaisen ylärajalle yltävää puolukkasatoa.

Puolukkaa esiintyy sen tyypillisillä kasvupaikoilla: valoisilla mäntykankailla ja hakkuuaukeilla. Hyviä poimintapaikkoja ovat tänä syksynä myös mustikka- ja puolukkakorvet, joissa on ollut heinäkuun kuivuudesta huolimatta riittävästi kosteutta.

Herkkutattisato paras vuosikymmeniin
Tattisesonki alkoi tänä vuonna noin kuusi viikkoa keskimääräistä myöhemmin heinäkuun kuivuuden takia. Elokuun puolivälistä alkaen metsiin on noussut ennätysmäärät herkkutatteja. Erityisen hyvä sato on Pohjois-Karjalassa, jossa herkkutattia esiintyy runsaasti istutuskuusikoissa ja kuusi-koivusekametsissä sekä männynherkkutattia kuivilla ja kuivahkoilla mäntykankailla.

Herkkutattien lisäksi metsissä on paljon koivun- ja männynpunikkitatteja sekä voi- ja kangastatteja. Myös kantarelleja ja haperoita on normaalivuotta enemmän. Varsinkin koivu- ja keltahaperoita on ollut runsaasti koivumetsissä. Rouskuja on noussut kangasmetsiin, ja niitä päästään poimimaan, elleivät kovat yöpakkaset pysäytä sadon kehittymistä. Etelä- ja Keski-Suomessa myös mustatorvisienet ja suppilovahverot ovat nousemassa sienten poimijoiden iloksi.

Normaalivuosina kangasmetsissä on sieniä 50-100 kiloa hehtaarilla. Tänä vuonna paikoin pelkästään männynherkkutatteja punnittiin yksittäisinä otoksina 100-200 kiloa hehtaarilla. Lisäksi männynpunikkitatit, kangastatit ja isohaperot kasvattivat sienimäärää kymmenillä kiloilla.

Lisätietoja:
Vanhempi tutkija Kauko Salo, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus,
GSM 050 391 3034, sähköposti: kauko.salo@metla.fi

Tarkempaa tietoa kesän 2003 sadosta (puolukka, mustikka, suomuurain ja sienet)
Kuvia marjasadon kehittymisestä

Lue lisää metsämarjoista ja sienistä sekä Metlassa tehtävästä valtakunnallisesta luonnonmarjojen ja kauppasienten satotutkimuksesta Metinfo Metisen monikäyttö -palvelusta

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi