[METLA Tiedote]

 

 

Julkaistavissa 29.7.2003

 

Kuusilla jälleen uusi vaiva
Kuusensuopursuruostetta paikoin runsaasti

Eri puolilla Suomea esiintyy paikoin runsaasti oranssinkeltaiseksi värjäytyneitä kuusia. Syynä tähän on kuusensuopursuruoste, joka on yleisin kuuselle neulasruostetta aiheuttava sienitauti Suomessa. Epidemian laajuudesta ei toistaiseksi ole tarkkaa kuvaa, mutta alustavien maastohavaintojen perusteella sienitautia esiintyy paikoin ainakin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pirkanmaalla sekä Itä-Suomessa.

Runsas suopursuruoste-epidemia voi aiheuttaa kokonaisten kuusikoiden värjäytymisen oranssinkeltaiseksi. Epidemiat ovat kuitenkin satunnaisia, mikä johtuu tartunnalle alttiin ajan lyhyydestä: tartunta tapahtuu uusien kuusenneulasten kasvaessa kesäkuussa. Tartunta voi tapahtua vain sateisella säällä.

Ruostesienen tartuttamiin neulasiin kehittyy kesäkuussa ns. kuromapesäkkeet. Helmi-itiöpesäkkeet muodostuvat neulasiin heinäkuussa ja oranssinvärisen itiöpölyn vapautuessa neulaset ovat jo täysin kellastuneet. Myös vesistöjen pinnat voivat olla ruosteenruskean itiöpölyn värjäämiä, mikä on kuitenkin lähinnä esteettinen haitta. Itiötuotannon päätyttyä kellastuneet neulaset varisevat pois. Kuusen suopursuruosteen kesä- ja talvi-itiöasteet kehittyvät suopursulla.

Kuusensuopursuruosteen aiheuttamat tuhot keskittyvät uusimpiin neulasiin. Itse kasvainta sienitauti ei tapa, mutta voi heikentää sitä niin, että siihen pääsee iskeytymään muita tauteja. Merkittäviä kasvutappioita syntyy, jos suopursuruoste vaivaa kuusikkoa peräkkäisinä kesinä. Yhtenä kesänä esiintyvän epidemian vaikutukset jäävät vähäisiksi.

Kuusensuopursuruoste-epidemian laajuus selviää myöhemmin syksyllä, kun Metlan eri lähteistä kesän aikana keräämät tiedot yhdistetään ja analysoidaan.

Lisätietoja:

  • Hannu Raitio, puh. 010 211 4010, 050 391 4010, sähköposti: hannu.raitio@metla.fi
  • Lisätietoja ja kuvauksen kuusensuopursuruosteesta löydät myös Metinfo Metsien terveys -palvelussa olevasta Metsätuho-oppaasta

 

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi