[METLA Tiedote]

 

 

Julkaistavissa 18.6.2003

 

Taimikoissa pahoja myyrätuhoja viime talvena
Myyrien määrä kasvaa maan keskiosissa

Myyriä oli viime vuonna paljon lähes koko eteläisessä Suomessa, ja ne aiheuttivat viime talvena pahoja taimikkotuhoja etenkin Länsi-Suomessa, mutta myös muualla. Myös myyräkuumetapauksia oli viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tänä vuonna myyräkannan odotetaan kasvavan etenkin Oulun läänissä.

Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) mukaan myyrien määrä on tänä keväänä odotetusti romahtanut eteläisimmässä Suomessa. Uudellamaalla, Hämeessä, Pirkanmaalla ja suuressa osassa Keski-Suomea ei siis ole odotettavissa pahoja myyrätuhoja ensi talvena. (kartta)

Sen sijaan Länsi-Suomessa myyrätilanne vaihtelee alueittain. Monin paikoin myyrien määrä on romahtanut. Paikoin myyriä on kuitenkin yhä runsaasti ja ne ovat kesän kynnyksellä edelleen lisääntyneet. Näillä alueilla myyrien määrä saattaa romahtaa vielä alkukesän kuluessa, mutta toisaalta on mahdollista, että myyrät aiheuttavat harmia vielä ensi talvenakin. (kartta)

Muilla alueilla myyrätilanne on vaihteleva: Ylä-Savosta Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaalle ja paikoin napapiirin yläpuolellekin ulottuvalla alueella myyräkannat kasvavat. Idässä Kymenlaaksosta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä myyriä oli keväällä yleisesti ottaen niukasti, mutta tälläkin vyöhykkeellä on paikkakuntia, joilla myyriä esiintyy jo runsaasti. Metsä-Lapissa ja erityisesti Tunturi-Lapissa myyriä on vähän. (kartta)

Myyrätuhojen torjuntaan on syytä kiinnittää huomiota varsinkin peltoja metsitettäessä, rehevillä metsämailla sekä erikoispuulajeja viljeltäessä. Tuhojen torjuntaan liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä Metlan tai paikallisen metsänhoitoyhdistyksen puoleen.

Metsämyyrät levittävät myyräkuumetta
Metsämyyrät ovat myyräkuumetta aiheuttavan Puumala-viruksen kantajia. Myyräkuumetta esiintynee ensi syksynä erityisesti Kainuussa, Ylä-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Puumala-virus tarttuu hengitysteitse pölytartuntana. Pahimpia tartuntapaikkoja ovat suljetut pölyävät tilat kuten puuliiterit, joissa metsämyyrät viihtyvät. Muut myyrälajit eivät levitä myyräkuumetta.

Lisätietoja:

  • professori Heikki Henttonen, p. 010 211 2430, GSM 050 3912430

  • metsätalousteknikko Asko Kaikusalo, p. 010 211 2822, GSM 040 5728260

Lue lisää

Tutkimushanke: Myyräkantojen vaihtelu ja myyrätuhojen torjunta

 

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi