[METLA Tiedote]

 

 

Julkaistavissa 5.6.2003

 

Mustikan satonäkymät hyvät Etelä- ja Keski-Suomessa
Kukinta alkoi puolitoista viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna

Mustikka kukkii parhaillaan Etelä- ja Keski-Suomessa. Mustikan kukinta alkoi myös Kainuussa kesäkuun ensimmäisinä päivinä ja etenee ensi viikon aikana Metsä-Lappiin asti. Kukinta alkoi Etelä-Suomessa, Päijänteen ja Saimaan eteläosissa tänä vuonna 10 päivää myöhemmin kuin viime vuonna, selviää Metsäntutkimuslaitoksen valtakunnallisen luonnonmarjojen ja kauppasienten satotutkimuksen maastomittauksista.

Mustikan satoa on tutkittu laskemalla kukkien määrä 260 koeruudulla 52 mustikkametsikkössä. Jos kukkien lukumäärä mustikkakasvustossa on keskimäärin 150-300 kpl, tutkijat ennustavat runsasta satoa. Tänä vuonna kukkia on keskimäärin 246 kpl metsikköä kohti, mikä enteilee runsasta satoa. Joka viidennessä tutkimusmetsässä kukkia laskettiin yli 300 kpl, eli odotettavissa on erittäin runsas sato, mikäli pölytys onnistuu eikä kuivuus vaivaa mustikkakasvustoja raakile- ja kypsymisvaiheessa.

Toukokuussa satoi keskimääräistä runsaammin, mikä on ollut mustikan kannalta hyvä asia, sillä maan pintakerros on nyt sopivan kostea. Odotettavissa olevat kesäsateet vielä parantavat tilannetta. Itä-Suomessa halla on maanantain ja tiistain välisenä yönä saattanut vioittaa mustikan kukkia alavilla paikoilla ja avohakkuualojen reunamilla, sillä pahimmillaan pakkasta oli Ilomantsissa ja Lieksassa kuusi astetta. Näyttää kuitenkin siltä, että kuusimetsien sisällä hallavauriot jäävät vähäisiksi.

Suomuurain (hilla, lakka) kukkii avosoilla Etelä- ja Keski-Suomen sekä Itä-Suomessa, jossa halla on paikoin vioittanut kukkia. Puustoisilla soilla, korvissa ja rämeillä suomuurain aloittelee kukintaansa, joten tällaisilta paikoilta voidaan satoa odottaa, ellei halla enää vieraile soilla. Lapin läänissä on ollut viime viikkoina kylmää, joten siellä suomuurain ei ole vielä aloittanut kukintaansa.

Sienet ovat hyötyneet sateista
Toukokuun runsaiden sateiden ansiosta sienirihmastot voivat hyvin. Ensimmäisten haperoiden, tattien ja keltavahveroiden ilmestymistä voi odottaa jo parin kolmen viikon päästä, mikäli kuivuus ei vaivaa. Korvasienestä saatiin tänä vuonna hyvä sato. Satokausi on lopuillaan, mutta sieniä voi poimia Etelä- ja Keski-Suomessa ainakin tämän viikonlopun ajan.

Korvasientä ei voi markkinoida kauppasienenä ulkomaille, mutta kotimaassa sitä käytetään ravintoloissa ja kotitalouksissa. Korvasieni on raakana erittäin myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä herkullinen ruokasieni.

Kartta: Mustikan kukinnan alkaminen

Lisätietoja:
Vanhempi tutkija Kauko Salo, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus,
GSM: 050 391 3034, sähköposti: kauko.salo@metla.fi


Tutkimushanke: Kasvifenologinen seuranta, marja- ja sienisatoennusteet
Edellisten vuosien marja- ja sienisatoennusteet: Metinfo Monikäyttö


Metlan ajankohtaista-sivulle

 


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi