[METLA Tiedote]

 

 

Julkaistavissa 16.5.2003

 

Kevään tulo on viime vuosina selvästi aikaistunut
- Tänä vuonna koivun lehtien kasvu käynnistyi Etelä-Suomessa kuitenkin viimevuotista myöhemmin

Vuosina 1997-2002 tehtyjen havaintojen mukaan koivun lehteentulo on aikaistunut varsinkin Lapissa, mutta myös muualla Suomessa. Lehdet tulivat hiirenkorvalle Lapissa vuonna 2002 lähes kaksi viikkoa aikaisemmin kuin keväällä 1997. Jatkuuko kehitys samansuuntaisena, selviää kevään edetessä, kertoo professori Eero Kubin Metsäntutkimuslaitoksen Muhoksen tutkimusasemalta. Lapissa on vielä täydet mahdollisuudet siihen, että lehteentulo tapahtuisi yhtä varhain kuin viime keväänä. Metsäntutkimuslaitos tekee puiden kasvun käynnistymiseen liittyvää tutkimusta yhdessä yliopistojen ja muiden tutkimuslaitosten kanssa tätä varten perustetun havaintoverkon avulla.

Viime vuoden poikkeuksellisen varhaiseen kevääseen verrattuna koivun lehteentulo on Etelä-Suomessa tänä vuonna noin puolitoista viikkoa myöhemmässä. Viime vuonna näihin aikoihin koivut olivat lehdessä jo Etelä-Lappia myöten. Etelä-Suomessa koivun lehteentulo on kuitenkin tänä vuonna lähes samassa vaiheessa kuin vuonna 2001.

Männyn pituuskasvu alkoi Etelä-Suomessa toukokuun alussa ja Keski-Suomessa 1-2 viikkoa myöhemmin. Viime päivien lämpimien säiden myötä kasvien kasvu on nopeutumassa ja ero viime vuoteen nähden tasoittumassa. Jos lämpimät säät jatkuvat, esimerkiksi tuomi on piakkoin tulossa kukkaan Etelä-Suomessa. Kasvien kasvun käynnistymisessä on paikallisista olosuhteista ja kasvien geneettisestä perimästä johtuvia eroja. Esimerkiksi koivu tulee lehteen myöhemmin rannikon tuntumassa kuin maan sisäosissa.

Havainnot reaaliajassa Internetissä

Fenologisia eli kasvien vuodenaikaisrytmiä koskeviä havaintoja kerätään koko maan kattavasta verkostosta pääsääntöisesti kaksi kertaa viikossa. Tuloksia voi reaaliajassa seurata Internetissä osoitteessa http://www.metla.fi/metinfo/fenologia/. Palvelussa on tietoja myös aikaisemmilta vuosilta sekä havaintoja lehteentulon lisäksi mm. puiden kukkimisesta, lehtien kellastumisesta ja varisemisesta sekä havupuiden pituuskasvusta ja kukkimisesta. Lisäksi seurataan mustikan ja puolukan kukkimista ja marjojen kypsymistä. Palvelu toimii sekä suomeksi että englanniksi.

Suomi mukana eurooppalaisessa fenologisessa havaintoverkossa

Suomen kasvifenologinen havaintoverkko on herättänyt kiinnostusta ja huomiota myös ulkomailla. Toimintaa on esitelty useissa kansainvälisissä kokouksissa, ja tämän vuoden alusta Suomessa tehtävät havainnot liitettiin osaksi eurooppalaista havaintoverkkoa (European Phenology Network).

Lisätietoja:

  • Professori, Eero Kubin, Metla, Muhoksen tutkimusasema, puh. 010 211 3710,
    sähköposti: eero.kubin@metla.fi
  • mti, Jorma Pasanen (kasvifenologiset havainnot), puh. 010 211 3754,
    sähköposti: jorma.pasanen@metla.fi
  • FM, Mirva Leppälä (kasvifenologiset havainnot), puh. 010 211 3781,
    sähköposti: mirva.leppala@metla.fi

Metlan ajankohtaista-sivulle

 


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi