[METLA Tiedote]

Julkaistavissa 27.3.2003

 

 

Metinfo Puulajit -palvelu tutustuttaa ulkomaisiin havupuulajeihin

Metinfo Metsätietopalvelu -kokonaisuus Internetissä laajenee. Ensimmäinen osa uudesta Metinfo Puulajit -palvelusta esittelee ulkomaisia havupuita ja niiden menestymistä ja käyttöä Suomessa. Jatkossa palvelua laajennetaan muiden puulajien sekä erilaisten tutustumiskohteiden esittelyillä. Kaikille avoin palvelu on avattu osoitteessa www.metla.fi/metinfo/puulajit/.

Tiedot ulkomaisten puulajien menestymisestä Suomessa perustuvat Metlan pitkäaikaisiin tutkimuksiin. Nyt esittelyn kohteena olevien puulajien koeviljelmät on perustettu Metlan maille 1920-1950-luvuilla professori Olli Heikinheimon johdolla. Tiedot koeviljelmien kehityksestä on esitelty aiemmin Metlan julkaisussa "Ulkomaisten havupuulajien menestyminen Etelä-Suomessa". Jatkossa mittaustiedot löytyvät päivitettyinä Metinfo Puulajit -palvelusta.

Suomessa kasvaa luontaisesti vain neljä havupuulajia: mänty, kuusi, kataja ja euroopanmarjakuusi. Maatamme ilmastollisesti vastaavilla alueilla - Pohjois-Amerikassa, Itä-Aasiassa ja eri puolilla Eurooppaa - kasvaa runsaasti havupuita, jotka voivat menestyä myös Suomessa joko puuta tuottavina metsäpuina tai koristekäyttöön sopivina maisemapuina. Metlan tutkimuksien mukaan lajeista seitsemän - euroopan- ja siperianlehtikuusi, kontortamänty, makedonianmänty, douglaskuusi, serbiankuusi ja sahalininpihta - voivat suotuisissa olosuhteissa kilpailla puuntuotannossa parhaiden kotimaisten puulajien kanssa.

Metinfo - tietopalveluita eri aihealueista
Metinfo Metsätietopalvelut -kokonaisuus sisältää useita tietopalveluja eri aihepiireistä yhdessä osoitteessa: www.metla.fi/metinfo/. Metlan tutkimustuloksiin ja asiantuntemukseen perustuvat palvelut tarjoavat ajantasaista tietoa metsistä, metsien tilasta ja niiden käytöstä. Suurin osa palveluista on maksuttomia. Metinfo Metsätietopalveluita rakennetaan ja kehitetään jatkuvasti käyttäjiltä saadun palautteen pohjalta.

Tervetuloa tutustumaan Metinfo Puulajit -palveluun Metsäpäiville 31.3.- 1.4.2003 (Metlan näyttelyosasto, Marina Congress Center, Katajanokka, Helsinki). Maanantaina 31.3. näyttely on avoinna metsäviikon osallistujille klo 15.00 alkaen ja tiistaina 1.4. kaikille kiinnostuneille klo 8.30-15.00.

Lisätietoja:

  • Teijo Nikkanen, Metla, Punkaharjun tutkimusasema, p. 010 211 4226, sähköposti: teijo.nikkanen@metla.fi
  • Metlan viestintä, p. 010 211 2000, info@metla.fi


Julkaisu:

Silander, Veikko, Lehtonen, Jukka & Nikkanen, Teijo. 2000. Ulkomaisten havupuulajien menestyminen Etelä-Suomessa. Metsäntutkimuslaitoksen tiedonantoja 787. Hinta 20 €.

 

Metinfo Puulajit -palveluun

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi