[METLA Tiedote]

Julkaistavissa 26.3.2003

 

 

Euroopan siirtymätalousmaiden tutkimusta vahvistetaan Metlassa Slovakian metsäntutkimuslaitoksen johtaja erikoistutkijaksi Joensuuhun

Metsätieteen tohtori Ján Ilavský (56) on nimitetty Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun tutkimuskeskukseen Euroopan siirtymätalousmaiden erikoistutkijaksi. Hänen päätehtävänään on selvittää EU:n itälaajentumisen vaikutuksia metsätalouden kehitykseen Suomen näkökulmasta. Työssään hän myös vertailee Itä-Euroopan ja Baltian maiden metsätalouksia Euroopan markkinatalousmaiden metsätalouksiin.

Tohtori Ján Ilavský valittiin siirtymätalousmaiden metsätalouden toimeen 23 hakijan joukosta. Ilavskýn nimitys vahvistaa olennaisesti siirtymätalousmaiden metsäasioiden tuntemusta ja kansainvälistä metsäntutkimusta Metlassa sekä tiivistää yhteistyösuhteita Itä-Euroopan maihin.

Entisten sosialististen maiden siirtyminen suunnitelmataloudesta markkinatalouteen on edennyt ennakoitua hitaammin, eikä siirtymisen toteuttamiseen tarvittavia välineitä tunneta riittävästi. Siirtymätalousmaiden metsätalouden kehittämiseksi tarvittaisiin lisää tietoa mm. metsänomistusrakenteen ja yritystoiminnan merkityksestä, metsälakien ja säädöspohjan uudistamisesta sekä metsäverotusjärjestelmän tehokkuudesta ohjauskeinona.

Suomen näkökulmasta on tärkeää arvioida EU:n itälaajentumisen vaikutuksia mm. puuraaka-aineen tarjontaan, metsäteollisuuden maantieteelliseen sijoittumiseen, tuotteiden kauppaan ja metsäpolitiikan linjauksiin. Euroopan unionin metsäala lisääntyy noin 20 % ja puuvarat yli 30 %, kun Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekin tasavalta, Slovakia, Unkari ja Slovenia liittyvät unioniin.

Tohtori Ján Ilavský on ollut vuodesta 1993 Slovakian metsäntutkimuslaitoksen johtaja ja toiminut aikaisemmin tutkimuslaitoksen muissa tehtävissä. Lisäksi hän on mm. Slovakian edustaja FAOn metsäkomiteassa ja kuuluu Euroopan metsäinstituutin (EFI) johtokuntaan ja useisiin FAO/ECE:n asiantuntijaryhmiin. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Ilavský on tutkinut markkinatalouteen siirtymisen metsäpolitiikkaan ja metsäsektoriin aiheuttamia muutoksia. Suomen metsäsektoriin hän on tutustunut lukuisilla Suomeen suuntautuneilla opinto- ja työmatkoillaan.

Tohtori Ilavský aloittaa erikoistutkijana Joensuun tutkimuskeskuksessa heinäkuussa 2003. Tutkimuskeskuksessa toimivat myös kansainvälisen metsätalouden, erityisesti siirtymätalousmaiden metsätalouden professori jaVenäjän metsätalouden vanhempi tutkija sekä Venäjän metsätaloutta tutkiva työryhmä.

Lisätietoja:
  • tutkimuskeskuksen johtaja Jari Parviainen, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus,
    puh. 010 211 3010
  • professori Timo Karjalainen, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus,
    puh. 010 211 3080


Joensuun tutkimuskeskus

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi