[METLA Tiedote]

Julkaistavissa 14.3.2003

 

 

Metlan Joensuun toimitilan rakentaminen alkaa huhtikuun alussa
Pienoismalli näytteillä Carelicumissa

Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun tutkimuskeskuksen uuden päärakennuksen suunnittelu on loppusuoralla. Rakentaminen alkaa huhtikuun alussa, ja rakennus valmistuu vuoden 2004 lokakuussa. Rakennussuunnitelmat ja pienoismalli ovat esillä Joensuussa kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumissa 31.12.2003 saakka.

Metlan Joensuun tutkimuskeskuksen uuden, 225 työntekijälle mitoitetun rakennuksen rakentamistyöt alkavat huhtikuussa viikolla 15. Rakennus nousee Joensuun yliopiston kampusalueelle maakunta-arkiston viereen, vastapäätä tutkimuskeskuksen Borealis-rakennusta. Rakennus valmistuu vuoden 2004 lokakuussa.

Arkkitehti Antti-Matti Siikalan (Arkkitehtitoimisto Sarc Oy) suunnittelema rakennus korostaa suomalaisen puun uutta ja innovatiivista käyttöä. Puurakennus sisältää useita omaperäisiä ja arkkitehtonisesti uusia ratkaisuja. Rakennus perustuu kehämäiseen, keskeispihaa kiertävään ratkaisuun. Sisäänkäyntialuetta hallitsevat harmaat hirsiseinät. Rakennuksen sisäänkäynnille tulija johdatellaan puutasoja pitkin. Aulatilan katto on kannateltu komeilla kimppupilareilla. Uudessa rakennuksessa on ylösalaisin käännetyn veneen muotoon suunniteltu luentosali sekä metsäntutkimuksen laboratoriotiloja. Pohjaratkaisu vastaa hyvin käyttäjän odotuksia ja on helposti muutettavissa myöhemmin.

Uusi rakennus liittyy valtion toimien hajasijoitukseen. Vuonna 2000 hallitus päätti vahvistaa metsäntutkimusta Joensuussa. Päätöksen mukaan Metlan Joensuun tutkimuskeskuksen pysyvän henkilöstön määrä kasvaa kaksinkertaiseksi vuoteen 2005 mennessä. Kasvu edellyttää uusien toimitilojen rakentamista, sillä nykyiset tilat eivät riitä. Tällä hetkellä tutkimuskeskuksessa työskentelee yli 110 työntekijää, joista tutkijoita on 60. Joensuun tutkimuskeskuksessa tehdään runsaasti puurakentamista tukevaa puutieteen tutkimusta. Tutkimuskeskuksessa toimii Metlan kuuden muun tutkimuspainoalan lisäksi valtakunnallinen puutieteen professori ja 7-9 tutkijan työryhmä.

Rakennussuunnitelmat ja pienoismalli ovat esillä kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumissa 31.12.2003 saakka. Samoissa tiloissa esitellään myös Joensuun kaupungin monitoimihallin suunnitelmia ja rakentamista.

Lisätietoja:

  • tutkimuskeskuksen johtaja Jari Parviainen, puh. 010 211 3010

  • suunnittelija Timo Muhonen, puh. 010 211 3040 tai 050 391 3040

Aiemmat tiedotteet aiheesta
Kansainvälisesti merkittävä puurakennus Metlalle Joensuuhun (6.6.2002)
Kansainvälisesti merkittävä puurakennus Metlalle Joensuuhun - arkkitehtuurikilpailu kutsukilpailuna (9.1.2002)

Metlan Joensuun tutkimuskeskus

Metlan ajankohtaista-sivulle

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot muuttuvat vaiheittain huhtikuuhun 2003 mennessä. Uuden valtakunnallisen puhelinvaihteen numero on 010 2111.


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. 010 211 2000, sähköposti: info@metla.fi