[METLA Tiedote]

Julkaistavissa 5.11.2002

 

Kuvanveistäjä Pertti Toikkanen: "Leipä on arkinen ja samalla pyhä"
Toikkasen puu- ja taikinaveistoksia Luontokeskus Ukossa

Kolin kansallispuiston Luontokeskus Ukossa esitellään kuvanveistäjä Pertti Toikkasen puu- ja taikinaveistoksia kahden kuukauden ajan. Ukon vaihtuvien aiheiden näyttely jatkaa luonnonläheisellä linjalla, sillä Toikkanen käyttää teoksissaan materiaalina viljaa, maitohappokäynyttä vehnää ja puuta. Ukossa voi ihastella Toikkasen kolmea tilateosta; polkupyörää, betonimyllyä ja kottikärryä.

Toikkanen valmistui kuvanveistäjäksi Lahden taideinstituutista vuonna 1994. Ruokamateriaalien kanssa hän on työskennellyt vuodesta 1992 hyödyntäen taiteellisessa toiminnassaan aikaisempaa leipurin koulutustaan. Vuodesta 1994 lähtien Toikkanen on ollut mukana ruokailu-performanssiryhmässä J-E Andersson, Kari Juutilainen, Pertti Toikkanen. Kolmikko on tehnyt useita performansseja kotimaassa sekä muun muassa Belgiassa, Englannissa ja Saksassa.

Luontokeskus Ukossa esillä olevien tilateosten taustasta Toikkanen kertoo näin:

    "Tämän näyttelyn työt ovat syntyneet elämänkokemuksista vuosien varrella. Pyöräillessäni Ranskan maaseudulla 1980-luvun alkupuolella kuljetin ranskanpatonkeja polkupyöräni tarakalla. Polkupyöräily on ollut minulle sekä paikasta toiseen liikkumisen väline että vapauden väline. Jos hyvät elokuvat ovat elämää suurempia, niin polkupyöräily on minulle sellaista.

    Työntekoni rakennuksilla on ollut taustalla, kun olen suunnitellut leipämyllyä ja leipärukkasilla täytettyjä kottikärryjä. Nämä teokset muistuttavat siitä, kuinka raskasta leivänhankinta voi olla. Ajatus leipämyllystä lähti siitä, kun tein betonimyllyllä laastia. Ajattelin tekeväni leivästä myllyn, koska laastin teko tuotti minulle leipää. Myös leipärukkaset kuvaavat työn ja leivän yhteyttä.

    Minua kiinnostaa taiteessa arkipäivän ja taiteen yhdistäminen. Teosteni juuret ovat syvällä suomalaisessa multamaassa, ja niille on ominaista loppuun asti harkittu pelkistetty muoto sekä konstailematon arkisen elämän kunnioitus. Leipä on taiteeni keskeinen aines ja symboli. Leipä on arkinen ja samalla pyhä. "

Metlan Luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyjen tilassa esitellään 3-4 näyttelyä vuodessa. Luontokeskus Ukko on avoinna joka päivä klo 10-17.

 

Lisätietoja:
  • Kolin kansallispuisto, Luontokeskus Ukko, puh. (013) 6 888 400

  • Kuvanveistäjä Pertti Toikkanen, gsm. 050 573 0832

Lue lisää Kolin kansallispuistosta.

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 05260 sähköposti: info@metla.fi