[METLA Tiedote]

 

 

Julkaistavissa 19.6.2002

 

Myyriä on paljon maan eteläosassa ja pohjoisimmassa Lapissa Runsaslukuinen metsämyyrä levittää myyräkuumetta

Myyriä on tänäkin kesänä runsaasti lähes koko eteläisessä Suomessa. Viime kesänä ja syksynä rajusti kasvaneet myyräkannat ovat Metlan tekemän seurannnan perusteella pääosin ennallaan. Myös pohjoisimmassa Lapissa myyriä on paljon.

Eteläisessä Suomessa, Kokkolasta Sotkamoon ulottuvan linjan eteläpuolella, myyräkannat ovat runsaita tai kasvavat voimakkaasti. Poikkeuksen tällä alueella tekee Lounais-Suomi, jossa myyriä on vähän. Etelä-Suomessa on myös muutamia muita myyrättömiä alueita, jotka myyrät luultavasti valtaavat kesän kuluessa. Lapin pohjoisosassa kannat pysynevät runsaina talveen asti. Sen sijaan Pohjois-Pohjanmaalta Kainuuseen ja pitkälle Metsä-Lappiin jatkuvalla vyöhykkeellä myyriä on vähän. Myös Pohjois-Karjalassa myyrien määrä lähtenyt vähenemään. Katso kartta.

Metsitetyt pellot ja muut taimikot vaarassa
Myyrien runsaus eteläisessä Suomessa aiheuttaa harmeja tänä ja viime vuonna koivuntaimilla peltonsa metsittäneille. Peltomyyrät alkavat kaluta pelloilla kasvavia koivuntaimia jo alkukesällä, joten tuhoihin voi varautua juhannuksesta lähtien. Tuhoja voi parhaiten estää heinäntorjunnalla ja taimisuojilla.

Varsinaisilla metsämailla tuhoja syntyy vasta talvella. Runsas myyräkanta uhkaa ensi talvena kaikien puulajien taimia. Tuhojen torjuntaan liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä paikallisen metsänhoitoyhdistyksen puoleen.

Metsämyyrät levittävät myyräkuumetta
Metsämyyriä ovat myyräkuumetta aiheuttavan Puumala-viruksen kantajia. Se, että metsämyyriä on paljon tänä kesänä ja tulevana syksynä, merkitsee myyräkuumetapauksien lisääntymistä. Puumala-virus tarttuu hengitysteitse pölytartuntana. Pahimpia tartuntapaikkoja ovat suljetut pölyävät tilat, kuten puuliiterit, joissa metsämyyrät viihtyvät. Muut myyrälajit eivät levitä myyräkuumetta.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja:
professori Heikki Henttonen, p. 040 5219451, sähköposti: heikki.henttonen@metla.fi
metsätalousteknikko Asko Kaikusalo, p. (019) 440356

Lue lisää

 

Tutkimushanke: Myyräkantojen vaihtelu ja myyrätuhojen torjunta

 

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä, Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 05 260, sähköposti: info@metla.fi