[METLA Tiedote]

 

 

Julkaistavissa 18.6.2002

 

Lämmin alkukesä on ollut eduksi puiden kasvulle

Havupuut ovat aloittaneet paksuuskasvunsa lähes koko maassa. Eteläisimmässä Suomessa paksuuskasvu käynnistyi hieman keskimääräistä aikaisemmin, toukokuun 20. päivän aikoihin. Lämpimät säät ovat aikaistaneet ja nopeuttaneet puiden kasvua.

Oulun korkeudella ensimmäiset merkit paksuuskasvusta mitattiin touko-kesäkuun vaihteessa ja Rovaniemellä noin viikkoa myöhemmin. Pohjois-Lapista ei ole mitattuja havaintoja, mutta lämpimien säiden ansiosta paksuuskasvu on todennäköisesti käynnistynyt sielläkin.

Suotuisalla säällä jopa 2-3 miljoonaa kuutiometriä uutta puuainesta päivässä
Havupuiden kasvukausi on Suomessa varsin lyhyt: paksuuskasvu on nopeimmillaan kesäkuussa ja päättyy yleensä heinä-elokuun vaihteessa. Vuotuinen pituuskasvu kertyy vielä selvästi lyhyemmän jakson aikana. Suotuisalla säällä kesäkuussa metsiimme kertyy uutta runkopuuta 2-3 miljoonaa kuutiometriä päivässä.

Puiden elintoimintojen käynnistymistä keväällä säätelee erityisesti lämpötila. Kuusen kasvuun vaikuttavat eniten alkukesän lämpöolot, männyn kasvuun keskikesän lämpötila. Etelä-Suomessa alkukesän kuivuus voi heikentää kuusen kasvua merkittävästi.

Seuraa puiden kasvua Internetissä: www.metla.fi/kasvu/paivittainen/
Metsäpuiden kasvua tutkitaan puun rungon ympärille kiinnitettävillä teräspannoilla, jotka rekisteröivät pienetkin (0,03 mm) muutokset rungon ympärysmitassa. Tuloksia voidaan varmentaa ottamalla rungoista näytteitä, joista selviää kuluvana kesänä muodostuneiden solukerrosten määrä.

Metlan Metinfo Kasvu -palvelussa voit seurata kahden kuusen paksuuskasvua melkein reaaliajassa. Näiden Etelä-Suomessa Punkaharjulla ja eteläisessä Lapissa Kivalossa kasvavien "Internet-kuusten" ympärysmitan muutokset päivittyvät sivuille kasvukauden aikana joka aamu. Palvelussa voit verrata tämän ja viime vuoden kasvuja toisiinsa. Metinfo Kasvu -palvelu on maksuton ja toimii osoitteessa http://www.metla.fi/metinfo/kasvu/paivittainen/index.htm

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja:
MMT Pekka Nöjd, Metsäntutkimuslaitos, Vantaan tutkimuskeskus, puh. (09) 8570 5325,
sähköposti: pekka.nojd@metla.fi

Tutkimushanke: Puun kasvunvaihtelu lyhyellä aikavälillä

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä, Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 05 260, sähköposti: info@metla.fi