[METLA Tiedote]

 

 

Julkaistavissa 11.6.2002

 

Kaski syttyy jälleen Kolin kansallispuistossa

Kolin kansallispuiston vuotuinen merkkitapahtuma, kaskenpoltto, järjestetään tänään tiistaina 11.6.2002 klo 13-15. Metsäntutkimuslaitos yhdessä Kolin kyläyhteisön kanssa polttaa rieskakasken Ollilan vanhan maatilan perinnemaisemassa lähellä Kolin kylän keskustaa. Samalla paikalla on poltettu kaskea jo useiden satojen vuosien ajan.

Kaski on kooltaan noin 0,3 hehtaaria. Poltto tehdään kahdessa vaiheessa. Nyt poltetaan ensimmäisen vaiheen ylipoltto, ja heinäkuussa saapuva talkooleiri tekee loppupolton ja viertämisen. Elokuuussa kaskeen kylvetään Kolilla kehittynyt kaskiruis, jonka siemen on alun perin saatu Sortavalan markkinoilta viime vuosisadan alussa.

Kasken lähituntumassa kasvaa viime kesän valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä kylvetty kaskiruis, jota päästään korjaamaan loppukesällä. Myös viime kesänä maahan jätetyt nauriin juuret ovat kasvattaneet komeita kukintoja, joista saadaan uutta siementä tuleviin nauriskaskiin. Lähistöllä laiduntaa kuusi Itä-Suomen karjan kyyttölehmää ja viitisentoista suomenlammasta perinteisessä pisteaidassa.

Kaskenpolttoon osallistuu paikallista väkeä Kolin maamiesseurasta ja Kolin Kotiseutuyhdistyksestä yhdessä Metsäntutkimuslaitoksen väen kanssa. Polton vastuuhenkilö on kansallispuiston johtaja Lasse Lovén.

Parhaiten kaskialalle pääsee Ylä-Kolin tieltä Urheilukentän pysäköintialueen kautta. Reitti pysäköintialueelta kaskelle on opastettu.

Lisätietoja: Puistonjohtaja Lasse Lovén, Metsäntutkimuslaitos, p. 049-104 346, gsm 013-672 205, faksi 013-672 259, sähköposti lasse.loven@metla.fi

Lue lisää Kolin kansallispuistosta ja kaskenpoltosta.

Metlan ajankohtaista-sivulle


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Viestintä Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 05260 sähköposti: info@metla.fi