[METLA Tiedote]

 

 

10.12.2001

 

Eva Ryynäsen muistonäyttely avattu Kolilla
Luontokeskus Ukossa

Kolin kansallispuiston Luontokeskus Ukossa on esillä kuvanveistäjä Eva Ryynäsen muistonäyttely 8.12.2001 - 31.1.2002. Näyttely avataan kuvanveistäjän tuhkauurnan hautaan laskemisen kunniaksi 8.12.2001. Näyttely kertoo lokakuussa edesmenneen, suomalaisuuden olemusta puusta etsineen taiteilijan elämästä ja hänen merkittävimmistä töistään. Näyttelyn valokuvat ja tekstin on laatinut lieksalainen toimittaja Raija Vuorenmaa.

Näyttely sisältää myös useita Eva Ryynäsen massiivisia puuveistoksia, joista merkittävin on Eva Ryynäsen ensimmäinen ja aikanaan juuri Kolille vuonna 1970 valmistettu noin 3,5 m korkea 13 -osainen seinäpaneeli "Kukkaketo". Muita esillä olevia puuveistoksia ovat Paaterista Luontokeskus Ukossa vieraileva tamminen Ukko-Karhu sekä Hotelli Kolin seinille ripustetut paneelit "Kurjet" ja Kodin askareet". Hotelli Kolin omaan taidekokoelmaan kuuluvat "Tykkylumikuusi" ja "Pöllö" ovat esillä hotellin aulassa.

Toimittaja Raija Vuorenmaa on valokuvanäyttelyssään päässyt lähelle taiteilijaa ja onnistunut aidosti kuvaamaan Eva Ryynästä työnsä äärellä Vuonislahden Paaterissa. Myös Eva Ryynäsen puoliso Paavo Ryynänen, se "krouvimman" työn tekijä, on kuvissa läsnä.

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen tekemisen taustalla oli aina kunnioitus luontoa ja luonnosta elävää suomalaista kulttuuria kohtaan. Hän loi puulle hengen. Sadoista lapsi- ja luontoaiheisista töistä on viitisenkymmentä siirtynyt ulkomaisille keräilijöille. Ahkeran ja tuotteliaan taiteilijan mottona olikin "Onni tulee ihmisestä itsestään. Elämän ihanuutta on saada tehdä työtä ja väsyä työnteosta". Eva Ryynäsen taiteellinen luomisvoima säilyi vahvana aivan 86-vuotisen elämäntaipaleen loppuun saakka.

Lisätietoja: Metla, Kolin kansallispuisto, Merja Lindroos p. (013) 6888 400
sähköposti: ukko@koli.inet.fi
internet: www.metla.fi/koli


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Tiedotus Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 051 sähköposti: info@metla.fi