[METLA Tiedote]

 

 

13.11.2001

 

Etelä-ja Keski-Suomen myyräkannat vahvassa nousussa

Lähes koko Etelä- ja Keski-Suomessa myyräkannat ovat nyt vahvassa nousussa. Myyräisän alueen pohjoisraja kulkee Uusikaarlepyyn - Nurmeksen korkeudella. Tuon rajan eteläpuolella on vielä joitakin myyrättömiä seutuja, mutta tulevan kesän aikana niissäkin myyrien määrä lisääntyy. Myös Pohjoisimmassa Lapissa myyräkannat ovat runsaat ja Käsivarren kärjessä sopulien määrä on kasvussa.

Yleensä myyrähuiput eivät ole esiintyneet yhtäaikaisesti näin laajalla alueella. 1990-luvun lopulla myyräkantojen alueellinen vaihtelu muuttui, minkä vuoksi melkein koko Etelä- ja Keski-Suomen myyräkannat ovat nyt nousussa samanaikaisesti.

Monin paikoin metsämyyräkannat ovat yltäneet syksyn myötä huippulukemiin. Metsämyyrä on myyräkuumetta aiheuttavan Puumala-viruksen kantaja, ja myyräkuumeen yleisyys riippuu metsämyyrien määrästä. Virus leviää myyrän ulosteissa ja tarttuu ihmiseen pölytartuntana hengitysteitse.

Myös pahimpina taimituholaisina tunnettujen peltomyyrien määrä on nousussa. On odotettavissa, että jo tänä talvena esiintyy myyrätuhoja, mutta todennäköisesti myyrätuhojen huippu on ensi kesänä ja talvena. Peltomyyrätuhojen torjunnassa, erityisesti peltojen metsityksessä, suositellaan heinäntorjuntaa ennen istutusta ja istuttamisen jälkeen taimisuojien ja/tai karkotteiden käyttöä. Vesimyyrien torjunnassa ainoa käytännön keino on myrkyllinen myyränsyötti.

Tämän syksyn erikoisuus on ollut pitkästä hännästään ja isoista korvistaan tunnistettavien metsähiirien ennennäkemätön runsaus Etelä-Suomessa. Metsähiiriä ilmestyy asumuksiin ja ulkorakennuksiin pakkasten tultua syksyllä.

Myyrien runsaus tulee heijastumaan ensi keväänä ja kesänä petolintujen ja petoeläinten määrissä.

Kartan varjostus kuvaa alueita, joilla myyräkannat ovat runsaat tai nousussa.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja:
prof Heikki Henttonen p. (09) 85705 477
mtt Asko Kaikusalo p. (019) 440356


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Tiedotus Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 051 sähköposti: info@metla.fi