[METLA Tiedote]

 

 

1.10.2001

 

Inhan jalanjäljillä Vienan Karjalassa
- Viena-aiheinen valokuva- ja kansallispukunäyttely Luontokeskus Ukkoon

"Venäjän-Karjala, sen luonto, asutus ja väestö ovat tähän saakka tulleet jotenkin vähän kuvatuiksi. On siellä taiteilijoita liikkunut, piirustaen sekä kansantyyppejä että kansantieteellisiä esineitä, mutta varmaan sillä alalla vielä olisi koko joukko toimitettavaa. -Mieleeni on sen vuoksi syntynyt halu, että minäkin puolestani koittaisin tallelle koota jonkin verran tuosta ympäristöstä, lähtemällä valokuvauskoneen kera Venäjän-Karjalaan." Näillä sanoilla I.K. Inha haki Suomen Kirjallisuuden Seuralta rahoitusta valokuvaretkelleen Vienan Karjalaan vuonna 1894. Rahoitus järjestyi ja kuvia Vienan karjalaisten elämästä jäi jälkipolville iso tukku. Viisi kuukautta kestäneen matkansa aikana Inha dokumentoi vanhoja pukuja ja esineitä sekä kuvasi sellaisia kansantyyppejä, joita taiteilijat eivät olleet tuolloin paljoakaan ikuistaneet.

Inhan valokuvat ovat innoittaneet sadan vuoden ajan kulttuurin ystäviä ja taiteilijoita ympäri Suomea mutta etenkin täällä itärajan tuntumassa. Kolin kansallispuiston Luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyjen tilassa esitellään puolen vuoden ajan kahden taiteilijan töitä teemalla "Inhan jalanjäljillä Vienassa". Valokuvaaja Marianne Stelander on tallentanut kamerallaan ainutlaatuisia väläyksiä vienalaisista ihmisistä, heidän arjestaan ja elämäntavoistaan, kulttuurista, perinteestä, maisemasta ja myös nykyajan mukanaan tuomasta rakennemuutoksesta. Taiteilija Kerttu Lammassaari puolestaan tuo Ukkoon vienalaisen hääseurueen upeine käsintehtyine kansallispukuineen. Inha-teeman lisäksi näyttelyllä halutaan juhlistaa myös tulevana vuonna 2002 vietettävää Elias Lönnrotin syntymän 200-vuotisjuhlaa. Näyttelyssä on esillä Elias Lönnrotiin liittyviä valokuvia ja kirjallisuutta.

Valokuvaaja Marianne Stelander Inhan jäljillä
Valokuvaaja Marianne Stelander teki ensimmäisen kuvausmatkansa Vienaan vuonna 1994, tasan sata vuotta myöhemmin kuin I.K. Inha. Saamelaisten kulttuurien kuvaajana tunnettu torniolaissyntyinen Stelander upposi aiheeseensa täydellisesti, ja matkoja Vienaan on kertynyt tämän jälkeen useitakin. Stelander kuvaa mielellään ihmisiä, nimenomaan nainen on noussut hänen kuvissaan arvoiselleen jalustalle. Naisenergia on Stelanderin mukaan se valtti, jonka avulla kulttuuri ja perinteet siirtyvät polvelta polvelle. Näyttelyssä nähdään tuokioita niin vienalaisesta arjesta kuin juhlastakin. Stelanderin viesti kiireiselle nykyihmiselle toimii kuvien kautta hyvin: vienalaiset elävät elämäänsä kiireettöminä ja elämäniloisina. Näyttelyssään Stelander ottaa kantaa myös 1960-luvulla Neuvostoliitossa toteutettuihin "perspektiivittömien kylien likvidointiin", siihen miten kylät tyhjennettiin ja ihmiset tavallaan ajettiin kaupunkeihin.

Kerttu Lammassaaren upeat vienalaiset puvut
Kajaanilainen Kerttu Lammassaari innostui vanhoista vienalaisista pukumalleista kun hän kymmenkunta vuotta sitten suunnitteli puvustusta kansantanssiryhmälle. Perinteisten pukumallien kerääminen edellytti monta haastattelumatkaa Vienan Karjalaan, missä Lammassaari tallensi nauhalle vanhojen ihmisten kertomuksia, pukutietoja, lauluja ja tapakulttuuria sekä valokuvasi ja mittasi vanhoja pukuja ja jäljitti malleja jopa repaleisista pukujen osistakin. Mallikappaleita alkuperäisistä puvuista Lammassaari sai lainaksi myös vienankarjalaista sukujuurta olevilta suomalaisilta, jotka olivat sota-aikana tuoneet pukuja mukanaan. Kahdeksan vuotta kestäneen keruu- ja käsittelyvaiheen jälkeen Lammassaari rupesi soveltamaan tietojaan käytäntöön ja ompelemaan pukuja itse. Vienalaispukuja-näyttely on osa tekstiili- ja vaatetusperinteen tutkimuksen ja tallennuksen yhteistyöhanketta, RIHMA-projektia. Näyttelyn omistaa Kainuun Museo, ja se on ollut esillä kotimaisten museoiden lisäksi myös Petroskoissa.

Metla/Kolin kansallispuisto, Luontokeskus Ukko
Vaihtuva näyttely: " Inhan jalanjäljillä Vienassa" 1.10.2001-31.3.2002
Luontokeskus avoinna joka päivä klo 10 - 17

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.


Lisätietoja näyttelystä:
Marianne Stelander, puh. 040 740 4343 ja Kerttu Lammassaari, puh. 041 4437 277


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Tiedotus Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 051 sähköposti: info@metla.fi