[METLA Tiedote]

 

 

16.08.2001
 

Talkoilla hoidetaan Kolin kansallismaisemaa

WWF:n ja Metsäntutkimuslaitoksen yhteistoimin toteuttama talkooleiri on parhaillaan käynnissä Kolin kansallispuistossa. Leirillä hoidetaan kansallispuiston arvokkaita perinnemaisemia puiston eri osissa. Talkooleiri alkoi lauantaina 11.8., ja toistakymmentä vapaaehtoista jatkaa töitä koko kuluvan viikon 19.8. asti.

"Talkooleiri työskentelee tänä kesänä kansallispuistossa kuudessa kohteessa. Puiston eteläosissa työkohteena on Lakkalan tila, jossa niitetään ahoja ja niittyjä, kunnostetaan vanhaa navettaa ja rakennetaan perinteistä pystyaitaa. Törisevän ja Soikkelin autiotilolle kulkevia polkuja raivataan. Puiston keskiosissa Mäkränaholla tehdään niitto- ja heinänkorjuuta ja raivataan Pirunkirkon lähellä olevan ladon ympäristöä. Puiston pohjoisosassa olevalla Ollilan tilalla niitetään ahoja ja niittyjä", leirin johtaja Harri Karjalainen kertoo.

Töissä vaalitaan perinteisiä työmenetelmiä. Niistä myös keskustellaan Kolin kotiseutuyhdistyksen kanssa, joka vierailee leirillä torstai-iltana. Leirin työtä ohjaa Pohjois-Karjalan Ympäristökeskuksen perinnemaisemanhoidon suunnittelija.

WWF tekee talkootöitä Kolilla nyt viidennen kerran. Ensimmäisen kerran talkoolaiset uurastivat Kolilla Lakkalan laidunniittyjä raivaten ja kaskiaitoja tehden vuonna 1994. Edellisellä leirillä kolme vuotta sitten talkoolaiset mm. tekivät perusraivauksen Kolin kylän läheisyydessä sijaitsevan Ollilan talon pusikoituneille niityille.

Puiston hoidosta yleisesti vastaava Metsäntutkimuslaitos pitää talkooleirien merkitystä kansallismaiseman hoitajina erittäin huomattavana. Leirit ovat osa kansallispuiston kumppanuusohjelmaa, jolla pyritään saamaan eri toimijaryhmiä mukaan yhteisten luonto- ja kulttuuriaarteiden hoitoon. Vuonna 1991 perustetun Kolin kansallispuiston tavoitteena on säilyttää suomalaista kulttuurimaisemaa, suojella vanhoja metsiä ja ennallistaa kaskikulttuuriin perustuvia perinneympäristöjä.

WWF:n leireillä pitkät perinteet
WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien. Tänä vuonna on leirejä pidetty jo Liesjärvellä, Houtskarissa, Tammisaaressa ja Oulangalla. Lisäksi Luhangassa kunnostetaan tikkametsää 15.-17.9. Leireillä tehdään ruokapalkalla töitä kahdeksasta viiteen. Huippukuntoa ei vaadita, mutta kestävyyttä ja maastokelpoisuutta täytyy leiriläisissä olla. Alaikäraja on 18 vuotta.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja:
WWF / leirin johtaja, metsäpäällikkö Harri Karjalainen, puh. 040 563 7179
Metsäntutkimuslaitos / tutkimusmestari Taisto Turunen, puh. 040 774 3780


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Tiedotus Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 051 sähköposti: info@metla.fi