[METLA Tiedote]

 

 

10.07.2001
 

Männynversosurmaa runsaasti metsissä

Kaiken ikäisten mäntyjen neulasia ruskettavaa männynversosurmaa on todettu runsaasti laajoilla alueilla lähes koko maassa. Kesän 2000 sateisuuden seurauksena versosurmaa on runsaammin kuin yli kymmeneen vuoteen.

Tuhoalueen laajuutta ei toistaiseksi ole arvioitu. Tehtyjen havaintojen ja Metlan saamien tuhoilmoitusten perusteella pahoja versosurmatuhoja on paikoitellen ainakin Satakunnassa, Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Vakavimmat tuhot kohdistuvat suometsien taimikoihin ja nuoriin männiköihin, mutta myös varttuneiden mäntyjen alaoksien ruskettumista ja kuolemista esiintyy nyt yleisesti.

Männynversosurma ruskettaa oksien kärkien neulaset

Männynversosurma on sienitauti, joka sateisina kesinä tarttuu uusimpiin versoihin. Tartunta näkyy oksien kärkien neulasten ruskettumisen ja päätesilmun kuolemisena tartuntaa seuraavan kesän kesäkuussa. Koska silmu on kuollut, kärjistään ruskettuneet oksat eivät jatka enää kasvuaan ja kuolevat.

Yleensä varsinkin varttuneissa männiköissä tauti aiheuttaa kasvutappioita ja heikentää puita altistaen niitä seurannaistuhoille. Edellisten epidemioiden kokemusten perusteella puut pystyvät edullisissa kasvuolosuhteissa toipumaan pahaltakin näyttävästä tuhosta, joten sairastuneiden puiden kaatamista ei kannata kiirehtiä. Taimet ja nuoret männyt voivat kuitenkin jopa kuolla voimakkaan tartunnan seurauksena.

Lisätietoja ja tarkemman kuvauksen männynversosurmasta löydät Metinfo Metsien terveys -palvelussa olevasta metsätuho-oppaasta: http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/

 


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Tiedotus, Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 051 sähköposti: info@metla.fi