[METLA Tiedote]

 

 

20.06.2001
 

Viileät säät viivästyttivät puiden paksuuskasvun käynnistymistä


Havupuiden paksuuskasvu on alkanut lähes koko maassa. Etelä-Suomessa paksuus-kasvu käynnistyi vasta kesäkuun puolella, kun normaali ajankohta on toukokuun 25. päivän tienoilla.

Pohjois-Suomessakin havupuiden paksuuskasvu on alkanut. Oulun korkeudella ensimmäiset merkit kasvun käynnistymisestä havaittiin kesäkuun 8. päivän vaiheilla ja Rovaniemellä noin viikkoa myöhemmin. Nämä ajankohdat ovat lähellä aiempien vuosien keskiarvoa, kuitenkin hieman tavanomaista myöhäisempiä. Pohjois-Lapista mitattuja havaintoja ei ole. On kuitenkin todennäköistä, että viime päivien lämpimien säiden ansiosta paksuuskasvu on juuri alkamassa havupuiden metsänrajan tuntumassakin.

Toukokuun loppupuolen ja kesäkuun alkupuoliskon viileät säät ovat ilmeinen syy kasvukauden viivästymiselle Etelä-Suomessa. Vaikka kasvu tänä kesänä käynnistyikin epätavallisen myöhään, ei tämä vielä merkitse sitä, että vuotuinen kokonaiskasvu jäisi heikoksi. Jos säät ovat jatkossa suotuisia, keskitason ylittävä tulos on edelleen mahdollinen.

Puiden elintoimintojen käynnistymistä keväällä säätelee Suomessa erityisesti lämpötila. Etenkin Pohjois-Suomessa lämpimät säät ovat puille eduksi. Pitkien havaintosarjojen valossa männyn kasvu vaihtelee heinäkuun lämpötilojen kanssa samaan tapaan. Kuusen kasvuun vaikuttavat enemmän alkukesän lämpöolot. Etelä-Suomessa kuivuuden on lisäksi todettu heikentävän kuusen kasvua merkittävästi.

Havupuiden kasvukausi on Suomessa varsin lyhyt. Paksuuskasvu on nopeimmillaan kesäkuussa ja päättyy yleensä heinä-elokuun vaihteessa. Helpommin havaittava havupuiden pituuskasvu käynnistyy ja myös päättyy aiemmin kuin paksuuskasvu. Suotuisana kesäkuun päivänä metsiimme kertyy uutta runkopuuta 2-3 miljoonaa kuutiometriä. Kuusen paksuuskasvun päivittäistä etenemistä voi seurata Internetissä osoitteessa:

http://www.metla.fi/metinfo/kasvu/paivittainen/index.htm

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: MMT Pekka Nöjd, Metsäntutkimuslaitos, Vantaan tutkimuskeskus,
puh. (09) 8570 5325, sähköposti: pekka.nojd@metla.fi

 


Metlan tiedotteet Internetissä: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla/Tiedotus Unioninkatu 40 A, 00170 HELSINKI, puh. (09) 857 051 sähköposti: info@metla.fi