[METLA Tiedote]
1.9.2000 Valtakunnallinen marjasatotutkimus

Kauppasienisato hyvä ja puolukoita paikoitellen runsaasti

Kukinta- ja raakilevaiheen laskelmien mukaan puolukkasadot olivat keskimääräistä parempia, mutta heikkoja ja melko heikkoja satotasoja oli tutkituista metsäkuvioista lähes yhtä paljon kuin runsaita ja melko runsaita satoja. Raakilevaiheen puolukkametsiä tutkittiin 130 kpl, joissa oli yhteensä 650 laskennallista koeruutua. Kuudeltakymmeneltä (325 koeruutua) puolukkametsäkuvioilta oli 1.9.2000 mennessä poimittu kypsät marjat Etelä- ja Keski-Suomesta. Nämä tutkimusalueet edustavat avohakkuualueita ja harvapuustoisia metsiä sekä metsänreuna-alueita. Muutamia ilmoituksia kypsistä marjoista on tullut myös Oulun läänistä.

Puolukka on nyt kypsää normaaliaikataulussa

Ensimmäiset puolukat kypsyivät Etelä- ja Keski-Suomessa viime viikolla (21.-27.8.). Pohjois-Karjalassa, Oulun ja Kainuu korkeudella ensimmäiset kypsät marjat on poimittu alkuviikosta ja sato kypsyy nyt kovaa vauhtia tulevan viikonlopun aikana (28.8.-3.9.). Ensi viikolla (4.-10.9.) puolukat kypsyvät Metsä-Lapissa ja Lapin tuntureilla 11.-17.9. Puolukan pääsato on alueellisesti poimittavissa noin kolmen viikon aikana. Parasta poimintakautta riittää Etelä- ja Keski-Suomessa Kainuuta myöten tänä vuonna syyskuun puoliväliin asti, kertoo valtakunnalisesta marja- ja sienisatotutkimuksesta vastaava vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun tutkimusasemalta.

Puolukkasadossa suuria vaihteluja eri puolilla maata

Puolukan satotasot vaihtelevat paljon tänä vuonna eri puolilla maata. Runsaita ja erittäin runsaita satoja on tähän mennessä määritetty 40 %:lla tutkituista puolukkametsistä. Lähes saman verran on heikkoja tai melko heikkoja metsäkuvioita. Vain joka viidennessä tutkimusmetsässä on keskinkertainen satotaso. Samanlainen tilanne oli tänä vuonna myös mustikkasadon kanssa.

Syynä satotasojen suureen hajontaan olivat kukinnan aikaiset kovat sateet ja tuulet, joista seurauksena oli pölytyksen osittainen epäonnistuminen metsäkuvioilla. Sateista ja tuulista johtuen pölyttävät hyönteiset eivät liikkuneet ja eri puolilta maata ilmoitettiin myös hyönteisten lukumäärän olleet alhainen.

Valtakunnallinen puolukkasadon määrä ei yllä ennätysvuosien tasolle, mutta on keskinkertaista selvästi runsaampi. Maakunnittain runsaan satotason ylittävät Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Kainuu.

Kauppasieniä on runsaasti kaikenlaisilla metsätyypeillä

Herkkutatteja löytyy vielä kuusimetsistä ja männynherkkutatteja on noussut mäntykankaille. Satotaso on ollut runsas. Tyypillistä tälle vuodelle oli, että herkkutatit ilmestyivät metsiin vasta heinäkuun puolivälin jälkeen, joten aivan huippuvuosien satomääriin ei päästä, sillä huippuvuonna 1998 herkkutatit ilmestyivät metsiin jo heinäkuun alussa ja satokautta kesti silloin 2,5 kk.

Keltavahverosta tuli tänä vuonna ennätyssato ja satokausi jatkuu, sillä uutta vahverosukupolvea on nousemassa koivumetsiin. Haperoitten satokausi on pääosiltaan ohitse. Haperoista yleisimpiä olivat iso- ja kangashapero, mutta muitakin syötäviä haperoita oli runsaasti. Valitettavasti suomalaiset eivät vielä osaa poimia näitä hyviä ruokasieniä. Kehnäsieni on ollut erittäin yleinen kangasmetsissä, mutta tätäkään hyvää ruokasientä suomalaiset eivät vielä osaa hyödyntää. Kehnäsienen satokausi jatkuu vielä syyskuun ajan.

Rouskujen satokausi jatkuu ja ruokasienenä yleisesti käytetyt haapa- ja kalvashaaparouskut ovat kuusimetsissä yleisiä. Kangas- ja karvarouskujen määrät ovat selvästi ylittäneet keskimääräisen satotason.

Tänä vuonna suppilovahveroita löytyi keskimääräistä aikaisemmin. Jo elokuun alkupuolelta lähtien tätä herkullista ja kuusimetsien sammalikossa piilottelevaa sientä on poimittu, samoin kuin mustatorvisientäkin. Näitten sienten satokausi voi jatkua Etelä- ja Keski-Suomessa aina lumen tuloon asti lokakuulle.

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

 

Lisätietoja: Kauko Salo, puh. 040-7216070, sähköposti: kauko.salo@metla.fi


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/