[METLA Tiedote]
15.6.2000

Havupuiden paksuuskasvu käyntiin hieman myöhässä – hyvät säät voivat vielä korjata tilanteen

Havupuiden paksuuskasvu on alkanut lähes koko maassa. Etelä-Suomessa paksuuskasvu käynnistyi aivan toukokuun lopulla, hieman tavanomaista myöhemmin.

Pohjois-Suomessa havupuiden paksuuskasvu on juuri alkanut. Sekä Rovaniemen korkeudella että pohjoisempana Pallastunturin alueella ensimmäiset merkit kasvun käynnistymisestä havaittiin tämän viikon alussa. Ajankohta on lähellä aiempien vuosien keskiarvoa, kuitenkin hieman tavanomaista myöhäisempi. Aivan pohjoisimmasta Lapista mitattuja havaintoja ei ole. On kuitenkin todennäköistä että lähellä havupuiden metsänrajaa paksuuskasvu ole vielä päässyt alkuun.

Vaikka kasvu tänä kesänä käynnistyikin verraten myöhään, tämä ei vielä merkitse sitä että vuotuinen kokonaiskasvu jäisi heikoksi. Jos säät ovat jatkossa suotuisia, keskitason ylittävä kasvutulos on edelleen mahdollinen. Suotuisana kesäpäivänä metsiimme kertyy uutta runkopuuta 2-3 miljoonaa kuutiometriä eli noin yhden sellutehtaan vuosikulutuksen verran, kertto MMT Pekka Nöjd Metlasta.

Puiden elintoimintojen käynnistymistä keväällä säätelee Suomessa erityisesti lämpötila. Etenkin Pohjois-Suomessa lämpimät säät vaikuttavat suotuisasti kasvuun. Pitkien havaintosarjojen valossa männyn kasvu vaihtelee heinäkuun lämpötilojen kanssa samaan tapaan. Kuusen kasvuun vaikuttavat enemmän alkukesän lämpöolot. Etelä-Suomessa kuivuuden on lisäksi todettu heikentävän kuusen kasvua merkittävästi.

Huhtikuun loppu oli Etelä-Suomessa tänä keväänä erittäin lämmin, minkä seurauksena rauduskoivun lehdet tulivat hiirenkorvalle tavanomaista aiemmin. Toukokuun alun viileämmät säät kuitenkin hidastivat puiden kehitystä. Kokonaisuutena toukokuu oli lämpötiloiltaan varsin tavanomainen. Lapissa lumipeite säilyi toukokuussa suhteellisen pitkään. Kesäkuun alkupuoli on ollut keskimääräistä lämpimämpi.

Suomessa havupuiden kasvukausi on varsin lyhyt. Paksuuskasvu on nopeimmillaan kesäkuussa ja päättyy tyypillisesti heinä-elokuun vaihteessa. Metla seuraa puiden paksuuskasvua muun muassa puun rungon ympärille kiinnitettävillä kasvupannoilla, jotka tallentavat havaintoja tietokoneen muistiin tunnin välein läpi vuoden. Pantojen mittaustarkkuus on 0.03 millimetriä.

Kuusen paksuuskasvun päivittäistä etenemistä voi seurata internetissä osoitteessa: www.metla.fi/metinfo/kasvu/paivittainen. Havupuiden pituuskasvu käynnistyy ja myös päättyy aiemmin kuin paksuuskasvu.

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Tutkija Pekka Nöjd, Metla, puh. (09) 8570 5325, pekka.nojd@metla.fi


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/