[METLA Tiedote]
15.11.2000

Kemian Päivillä palkittu

Emanuel Merck -palkinto metsäntutkijalle

Tämänvuotinen Emanuel Merck-palkinto on myönnetty Metsäntutkimuslaitoksen Parkanon tutkimusaseman johtajalle, dosentti Hannu Raitiolle. Palkinto luovutettiin hänelle keskiviikkona 15.11. Kemian Päivien ChemVisions -tilaisuudessa Helsingin Messukeskuksessa. E. Merck-palkinto myönnettiin hänelle laaja-alaisesta metsä- ja ympäristöalan tutkimustoiminnasta. Hän on erikoistunut metsäpuiden ravinnetalouteen, radioekologiaan ja ilman epäpuhtauksien metsävaikutuksiin.

Tutkimustyössään hän on soveltanut laaja-alaisesti kemiaa. Metsäpuiden ekologinen ja fysiologinen tutkimus perustuu puiden ja muiden kasvien sekä maaperän kemiallisiin analyyseihin. Erityisesti hän on selvittänyt syitä nuorten taimien ja puiden erilaisiin kasvuhäiriöihin, ravinteiden puutos- ja myrkytysoireiden syntymistä ja ilmenemistä, taimien pakkasen kestävyyttä ja ravinteita sekä ilman epäpuhtauksien vaikutuksia puiden ravinnetalouteen. Hän on myös kehittänyt kemiallista neulas- ja lehtianalyysin tutkimusmenetelmää. Raitio on tutkinut Tschernobylistä peräisin olevan radioaktiivisen cesiumin kiertokulkua metsäekosysteemeissä sekä lannoituksen ja maanmuokkauksen vaikutuksia metsäekosysteemin eri osien cesiumpitoisuuksiin.

Hannu Raitio on julkaissut paljon ja luennoinut sekä pitänyt esitelmiä tutkimusaiheistaan kansainvälisissä kongresseissa, yliopistoissa ja useissa metsäalan oppilaitoksissa. Hän on myös vaikuttanut aktiivisesti lukuisissa metsä- ja ympäristöalan tutkimusryhmien johtoryhmissä ja keskinäisen yhteistyön kehittämisessä varsinkin Länsi-Suomessa. Raitio on koko Euroopan käsittävän metsien terveydentilan seurantaohjelman kansallinen koordinaattori. Lisäksi hän on Suomen asiantuntijajäsen lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä metsäekosysteemiä käsittelevissä tutkimusryhmissä ja komiteoissa.

Emanuel Merck-palkinnon takana on maailman vanhin lääketehdas, saksalainen Merck KGaA, jonka toiminta alkoi apteekista 1600-luvulla. Tehdas on erikoistunut sydän- ja verenkiertolääkkeisiin sekä laboratorio- ja teollisuuskemikaaleihin. Nykyisin Merck-ryhmän laboratoriotuotteiden maahantuojana ja markkinoijana Suomessa toimii Merckin omistama Merck Eurolab OY, joka vastaa 20 000 markan suuruisesta Emanuel Merck -palkinnosta. Palkinto myönnettiin nyt 12. kerran.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Kemian Päivien tiedotus Messukeskuksessa 15.-17.11.2000 puh. (09) 150 9261 tai Hannu.Raitio@metla.fi, puh 040 503 6665.


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/