[METLA Tiedote]
07.08.2000

IUFRON XXI maailmankongressi Kuala Lumpurissa, Malesiassa

Kansainvälinen tunnustus metsäntutkija Jyrki Kankaalle

Metlan Kannuksen tutkimusaseman johtaja MMT Jyrki Kangas vastaanotti tänään merkittävän tunnustuksen kansainvälisistä saavutuksistaan metsäntutkijana Kuala Lumpurissa Malesiassa. Palkinto ojennettiin hänelle IUFROn maailman-kongressin avajaisjuhlassa. Mitalin ja kunniakirjan lisäksi palkinto sisälsi 1500 dollarin shekin. Palkinto myönnettiin Kankaalle hänen uranuurtavasta tieteellisestä tyostään metsäsuunnittelun kehittämisessä.

Kangas (38) on väitellyt maa- ja metsätaloustieteiden tohtoriksi 1992 Joensuun yliopistossa, missa hänella on nykyään dosentuuri. Palkintolautakunnan mukaan Jyrki Kankaan tutkimukset ovat olleet tiennäyttäjinä monitavoitteisen metsäsuunnittelun kehittämisessä sekä Suomessa että muualla maailmassa, ja ne ovat olleet perustana myos monille muille metsäalan sekä tutkimus- että käytännön kehittämishankkeille. Hän on julkaissut kaikkiaan yli 100 tieteellistä julkaisua.

Suomessa Jyrki Kankaan tutkimusten tuloksia on hyödynnetty muun muassa valtion metsien osallistavassa metsäsuunnittelussa. Myös yksityismetsätaloudessa nykyisin käytettävät monitavoitteisen, vuorovaikutteisen ja metsänomistajalähtöisen suunnittelun menetelmät ovat saaneet vaikutteita Kankaan tutkimuksista. Metlassa Kangas on johtanut lisäksi viime vuonna päättynyttä metsän eri käyttömuotojen yhteensovittamisen tutkimusohjelmaa.

Kolmenkymmenen vuoden aikana, jolloin IUFRO on tätä ns. Scientific Achievement Award:ia myöntänyt, Kangas on neljäs suomalainen tutkija, joka on sen saanut. Tänään hänen ohellaan palkinnon sai yhdeksän muuta tutkijaa eri puolilta maailmaa.

IUFROn (International Union of Forest Research Organizations) maailmankongressi pidetään Kuala Lumpurissa 7-12.8. Tällä kertaa teemana on 'Forests and Society: The Role of Research'. Kongressiin osallistuu 2000 tutkijaa lähes sadasta maasta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kongressi pidetään kehitysmaassa. Viisi vuotta sitten se pidettiin Tampereella.

Lisätietoja IUFROsta: http://iufro.boku.ac.at/congress/csc/
Metlan kotisivut: http://www.metla.fi

Jyrki Kankaan kuva tiedotusvälineiden käyttöön


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/