[METLA Tiedote]
19.5.2000

Tuomi kukkii jo eteläisimmässä Suomessa. Lapin koivut vielä vailla hiirenkorvia.

Toukokuun alun kylmä sääjakso hidasti lehtien kasvua

Kevät keikkuen tulevi. Toukokuun alkupuolelle ajoittunut kylmä sääjakso lähes pysäytti koivun lehtien kasvun. Viime päivien lämpimien säiden ansiosta lehtien kasvu on kuitenkin huomattavasti nopeutunut. Niinpä koivujen lehdet ovat Etelä-Suomessa jo pitkällekehittyneitä, Keski-Suomessa jo selvästi puhjenneet ja Oulun korkeudella saakka hiirenkorvalla.

Koivut hiirenkorvalle keskimääräistä aikaisemmin Etelä-Suomessa

Tänä vuonna Etelä-Suomessa huhtikuun loppu oli poikkeuksellisen lämmin. Lämmin sää käynnisti lehtipuiden kasvun niin, että rauduskoivun lehdet tulivat eteläisimmässä Suomessa hiirenkorvalle keskimääräistä aikaisemmin eli 25.-26.4. ja hieskoivun lehdet 28.-29.4. Tällä hetkellä (19.5.) koivujen lehdet ovat hiirenkorvalla Oulun – Kajaanin korkeudelle saakka. Keski-Suomessa ja Oulun läänin eteläosissa lehdet tulivat hiirenkorvalle suurin piirtein samaan aikaan kuin kahtena edellisenä vuonnakin. Lapissa hiirenkorvalletuloa saadaan vielä odottaa. Rovaniemen korkeudella koivun lehdet ovat näillä näkymin hiirenkorvalla vajaan viikon kuluttua ja pohjoisimmassa Lapissa vasta kesäkuun 10. päivän tienoilla toteaa Metlan tutkija Jarmo Poikolainen Muhoksen tutkimusasemalta. Tuomi on myös aloittanut kukintansa aivan eteläisimmässä Suomessa.

Männyn pituuskasvu alkanut jo Etelä- ja Keski-Suomessa

Myös männyn pituuskasvu käynnistyi Etelä-Suomessa hieman keskimääräistä aikaisemmin huhtikuun lopulla ja tällä hetkellä männyn versot ovat jo kasvaneet muutamia senttejä. Keski-Suomessa männyn pituuskasvu alkoi toukokuun 5.-7. päivän tienoilla. Oulun korkeudellakin versojen kasvu on aluillaan. Tällä hetkellä männyn pituuskasvu on Etelä- ja Keski-Suomessa suurin piirtein samassa vaiheessa kuin kahtena edellisenäkin vuonna.

Kevään edistymistä mahdollista seurata internetissä

Metsäntutkimuslaitos on uusinut "fenologia"-sivunsa internetissä, http://www.metla.fi/metinfo/fenologia/. Fenologia on tieteenala, joka tutkii biologisten ilmiöiden vuotuista rytmiikka ja eri tekijöiden vaikutusta siihen. WWW-sivuilta voi seurata reaaliajassa lehtipuiden lehteentuloa, männyn pituuskasvua, tuomen ja pihlajan kukkimista sekä syksyllä lehtien kellastumista ja varisemista. Sivuilta löytyy runsaasti myös havaintojen tekoon liittyvää taustatietoa.

Lisätietoja: Tutkimusaseman johtaja Eero Kubin, Metla, Muhos, puh. 08-5312 200,
Jarmo Poikolainen, Jorma Pasanen (kasvifenologiset havainnot), puh. 08-5312 200,
Jouni Karhu (ATK-suunnittelija, www-sivut), puh. 08-5312 200


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/