[METLA Tiedote]
20.07.1999

TAIMITARHATUTKIJOILLA KANSAINVÄLINEN KOKOUS

Metlan Suonenjoen tutkimusasemalla

Metlan Suonenjoen tutkimusasemalla pidetään 25.-28.7.1999 kansainvälinen yli 40 taimitarhatutkijan ja asiantuntijan kokous. Osanottajia tulee yhteensä 17 eri maasta, Suomen ja Euroopan maiden lisäksi myös Etelä- ja Pohjois-Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta. Kokouksessa käsitellään metsäpuiden taimien tauteja ja tuholaisia sekä taimitarhahygieniaan ja -ympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Esitelmiä ja taimitarhakäyntejä

Suonenjoen tutkimusaseman auditoriossa pidettävissä istunnoissa kuullaan 25 esitelmää, ja posternäyttelyssä on lisäksi esillä 11 tutkijan töitä. Osanottajat tutustuvat myös Metlan Suonenjoen tutkimusasemalla tehtäviin tutkimuksiin sekä suomalaiseen taimitarhatuotantoon ja –teknologiaan. Suonenjoen tutkimustaimitarhan lisäksi osallistujat vierailevat keskiviikkona Itä-Suomen Taimi Oy:n Lapinlahden taimitarhassa. Ohjelmassa on myös käynti taimien istutuskoealoilla Pieksämäellä.

Uudet tutkimustulokset esille

Taimikasvatusta haittaavia uusia tuhonaiheuttajia esitellään noin 10 esitelmässä. Uusia tuholaisia ilmaantuu etenkin kehitysmaissa, missä eroosion torjumiseksi aloitettujen metsitysprojektien ja taimitarhojen historia on vielä lyhyt. Osa esityksistä käsittelee puolestaan eri taudinaiheuttajien tunnistamista samoilla biokemiallisilla menetelmillä ja DNA-tekniikoilla, joita esimerkiksi lääketieteessä käytetään tutkittaessa ihmisten sairauksia. Lisäksi kokousesitelmissä ja postereissa esitellään uusia tutkimustuloksia metsätaimitarhoilla käytettävistä tuholaisten torjuntakeinoista ja taimikasvatusmenetelmien vaikutuksista muihin eliöihin ja ympäristöön.

Kokouksen järjestää Metsäntutkimuslaitos yhdessä kansainvälisen metsäntutkimusorganisaation, IUFROn (International Union of Forest Research Organisations), kanssa. Diseases and Insects in Nurseries –niminen kokous on kokoontunut kolme kertaa aikaisemmin. Edellinen kokous pidettiin kolme vuotta sitten Yhdysvalloissa.

Lisätietoja: MMT Arja Lilja, Metsäntutkimuslaitos, Vantaan tutkimuskeskus puh. 09-857 051, Arja.Lilja@metla.fi

Marja Poteri, Suonenjoen tutkimusasema, Juntintie 40, 77600 Suonenjoki puh. 017- 513 811, fax: 017- 513 068, marja.poteri@metla.fi


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/