[METLA Tiedote]
3.6.1999

Myyrämaailmassa tapahtuu

Laajalti Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalasta Savoon ulottuvalla vyöhykkeellä sekä metsä- että peltomyyriä oli runsaasti viime syksynä ja vielä talvellakin. Lumien sulettua on paljastunut melkoisesti peltomyyrien aiheuttamia tuhoja. Vaikka talven jäljet saattavat monia metsänomistajia karvaista, niin suurimmassa osassa Savoa myyräkannan huippu on jo romahtanut. Yleensä peltomyyräkanta romahtaa huipun jälkeen viimeistään lumen sulaessa, mutta saattaapa joku pesäke sinnitellä loppukevääseenkin.

Ennustekartta Etelä-Kainuusta Ylä-Savoa kiertäen Keski-Suomen itäosiin ja jopa Itä-Hämeeseen on jo paikoin runsaastikin myyriä. Mikäli luonnonlait pitävät paikkansa eli myyrien kannanvaihtelut Hämeessä ja Keski-Suomessa jatkuvat entiseen tahtiin, niin tulevana kesänä myyräkantojen laajalti runsastuvat Hämeessä, Itä-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Erityisesti pellonmetsittäjät ja rehevien metsäpuiden istuttajat; olkaa varuillanne.

Pohjoisella Pohjanmaalla Perämeren rannikolla ja erityisesti Oulun ympäristössä peltomyyrät ovat odotetusti runsastuneet. Metsä-Lapin eteläosissa sekä metsä- että lapinmyyrät vilistävät runsaina. Pohjanmaan etelä- ja keskiosat eivät ole nähneet kunnon peltomyyrähuippua sitten vuoden 1991, eivätkä myyräkannat vieläkään osoita selviä virkoamisen merkkejä. Myös läntinen rannikkoseutu on viettänyt enimmäkseen hiljaiseloa.

Satakunnassa Porin seudulla myyriä on esiintynyt ja Tampereen pohjoispuolella kannan nousu on lähtenyt varhain käyntiin. Länsi-Uudellamaalla viime syksyn runsas myyräkanta on toistaiseksi voimissaan. Länsiväylää ajaneet saattoivat lumen sulamisen jälkeen ihailla nurmikkopenkoilla runsaina näkyviä myyrien myllerryksiä ja käytäviä.

Metsämyyrien ennätysmäinen runsaus näkyi kyseenalaisen komeasti Lapin myyräkuumetilastoissa viime talvena. Myös Savon metsämyyrien suuri määrä viime syksynä lisäsi myyräkuumeen esiintymistä talven kuluessa. Koko maassa myyräkuumeeseen sairastuneiden määrä kipusi kaikkiaan 1500 potilaaseen, mikä on ennätysluku. Keskiarvo on yleensä noin 1000, mutta on selvää, että metsämyyräkantojen vaihtelut vaikuttavat myyräkuumeen esiintymiseen.

Korostettakoon vielä, että vain metsämyyrä levittää myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta. Helpoimmin tartunnan saa pölyisissä paikoissa, kuten puuliiterissä, missä metsämyyrien tuoreista ulosteista virus joutuu pölyhiukkasen päällä istuen hengityksen mukana ihmisen keuhkoihin. Kannattaa myös muistaa, että itämisaika on pitkä, 2-3 viikkoa.

Kuvassa nousussa oleva tarkoittaa aluetta, jossa Savon reuna-alueilla on jo paikoin myyriä, mutta suurimmassa osassa Keski-Suomea ja Hämettä kannan odotetaan nousevan kesän myötä.

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Asko Kaikusalo p. (019) 440 356, Heikki Henttonen (09) 8570 51 ja Jukka Niemimaa (09) 8570 51


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/