[METLA Tiedote]
Joensuun tutkimusasema
17.6.1999

SUOMEN ENSIMMÄINEN KISKOKÖYSIRATA KOLILLE

Suomen ensimmäinen kiskon päällä kulkeva köysirata valmistuu kuluvan vuoden aikana Kolin kansallispuistoon Ylä-Kolin alueelle. Asiaa koskeva sopimus allekirjoitettiin 16.6.1999 Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun tutkimusasemalla. Kolin luontokeskuksen ja Hotelli Kolin henkilöliikenne hoidetaan tulevaisuudessa tämän ns. kiskoköysiradan avulla, sillä alueen rakennustöiden valmistuttua normaali vierailijoiden autoliikenne yläpihalle lakkaa ja pysäköinti järjestetään entiselle karavaanarialueen paikoitusalueelle ja alapaikoitusalueelle kiskoköysiradan alkupäähän.

Köysirataan kuuluvan korin laitteineen toimittaa sveitsiläinen Doppelmayr Tramways Ltd Suomen maahantuojan Doppelmayr Finn Oy:n kautta. Maahantuoja rakentaa lisäksi kotimaisin voimin köysirataan kuuluvan kiskoston perustuksineen. Köysiratahankkeen samoin kuin Kolin kansallispuiston luontokeskuksen uudisrakennuksen ja Hotelli Kolin peruskorjauksen rakennuttajana on Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun tutkimusasema, joka huolehtii erillishankkeena myös köysiradan ala- ja yläasemien rakennuttamisesta.

Köysiradan pituus on 115 metriä ja korkeuseroa ala- ja yläasemien välillä on noin 40 metriä. Korin ajonopeus on 2,0 m/s ja ajoaika kiihdytyksineen ja jarrutuksineen asemien välillä on 77 sekuntia. Koriin mahtuu 25 henkilöä. Kiskoköysiradan kuljetuskapasiteetti yhteen suuntaan on 385 henkilöä tunnissa.

Radan kokonaishinta on 6 miljoonaa markkaa, joka sisältää korin laitteineen, kiskoston perustuksineen sekä ala- ja yläasemarakenteet. Hanke toteutetaan osittain Euroopan Unionin rahoittamana.

Kuvalähde: Doppelmayr Finn Oy Kuvalähde: Doppelmayr Finn Oy

Kuva 1 TIFF-muodossa (1330 kb)

Kuva 2 TIFF-muodossa (707 kb)

Saksassa (Bad Herrenalb, Schwarzwald) toimiva kiskoköysirata. Kolille tuleva malli on teknisesti lähes samanlainen. Korin väritys ja muotoilu suunnitellaan erityisesti Koli ympäristöön ja maisemaan sopivaksi (Kuvat Doppelmayr Finn Oy).

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja:
Metla/Joensuun tutkimusasema, Metsänhoitaja Timo Muhonen, puh. (013) 251 4132 tai 040 512 4533
Doppelmayr Finn Oy, Toimitusjohtaja Reijo Riila, puh. (09) 684 4300 tai 040 521 4585


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/