[METLA Tiedote]
11.06.1999

Metsäntutkimuslaitoksen ja 4H-liiton valtakunnallinen luonnonmarjojen ja kauppasienten satotutkimus:

Mustikkasato tänä kesänä kukkien lukumäärän perusteella keskinkertainen

Mustikkasadosta on tänä kesänä kukkien lukumäärän perusteella tulossa keskinkertainen. Erittäin runsaita tai runsaita mustikkasatoja on odotettavissa joka kolmannessa tutkimusmetsässä, sillä tutkimusmetsissä viiden koeruudun keskiarvo, yli 150 kukkaa kertoo keskinkertaista runsaammasta satotasosta, kertoo valtakunnallisesta marja- ja sienisatotutkimuksesta vastaava vanhempi tutkija Kauko Salo Metlan Joensuun tutkimusasemalta. Heikkoja ja melko heikkoja satoja on odotettavissa joka kolmannessa tutkimusmetsässä.

Huhtikuun lämpöjakson aikana mustikan nuput turposivat Etelä-Suomessa ja kukinta olisi näin ollen alkanut jo toukokuun alkupuolella. Toukokuu oli kuitenkin varsin kylmä ja kukinta alkoi tänä vuonna Etelä-Suomessa 26.5. eli samaan aikaan kuin viime vuonna. Vuonna 1997 kukinta alkoi Etelä-Suomessa jo 16.5.

Tänä vuonna kukinta on edennyt ripeästi kesäkuun alkupäivinä ja viikonloppuna mustikka kukkii myös Peräpohjolan metsissä (kuva). Metsä- ja Tunturi-Lapissa kukinta alkaa ennusteen mukaan ensi viikon vaihteessa (19.-20.6.).

Viime päivien suotuisat lämpötilat ovat saaneet pölyttäjähyönteiset liikkeelle ja eri puolilta Suomea tutkimusavustajat ovat tiedottaneet, että kimalaisia on ollut mustikkakasvustoissa runsaasti pölyttämässä. Tämä tieto varmistaa pölytystoiminnan onnistuneen.Viime kesä ja syksy oli sateinen ja mitä ilmeisemmin kukka-aiheitten muodostumiselle epäedullinen.

Tästä syystä kukkien lukumäärä ja kypsyvien marjojen lukumäärä ei nouse huippulukuihin. Alkukesän hallat eivät ole tänä vuonna laskeneet satotasoa, sillä kovia pakkaslukemia ei ole mitattu kesäkuussa. Kesäkuun puolivälin jälkeen hallayöt ovat varsin harvinaisia. Ensi viikon sääoloilla on merkitystä varsinkin Kainuussa ja Peräpohjolassa, jossa mustikan kukinta on parhaimmillaan.

Normaalin kesäsään vallitessa mustikan marjojen kypsyminen alkaa tänä vuonna Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälissä ja saavuttaa Oulun - Suomussalmen korkeuden heinä-elokuun vaihteessa.

Suomuurainsadot vaihtelevia

Suomuurain on aloittanut kukintansa avosoilla tai vähäpuustoisilla rämeillä 7.- 11.6. Peräpohjolaa myöten. Soilta laskettujen kukkien perusteella sato näyttää muodostuvan varsin kirjavaksi, sillä joukossa on soita, joilla satotaso kukinnan perusteella jää heikoksi ja osalle taas muodostuu runsas sato. Pölytystoiminnan onnistuminen, hallat sekä rankkasateet yhdessä kovan tuulen kanssa voivat vielä olennaisesti muuttaa satoennusteita, jotka tarkentuvat seuraavan parin viikon aikana.

Metla laajentaa yhdessä Suomen 4H-liiton kanssa valtakunnallista tutkimusverkostoa

Uusina 4H-piireinä tänä vuonna mukaan tulivat Pohjois-Savo, Keski-Suomi ja Lounais-Suomi, joissa on mukana 15 4H-yhdistystä. Tänä vuonna satotutkimusta on maastossa tekemässä noin 180 henkilöä, joista 70 työskentelee Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusasemilla ja kansallispuistoissa, yliopistojen tutkimusasemilla ja maa- ja metsätalousoppilaitoksissa. Sadasta 4H-yhdistyksestä on mukana 110 henkilöä ja lisäksi monet yhdistysten toiminnanjohtajat, jotka ovat kiinteästi mukana opastamassa 4H-nuoria.

Tänä vuonna mustikka- ja puolukkametsiköitä sekä suomuurainsoita on mukana 450 ja niissä on yhteensä 2250 koeruutua.

Lisätietoja: Kauko Salo, puh. 013-2514034 (maanantaina 14.6.), sähköposti: kauko.salo@metla.fi. Kuluvan kasvukauden aikana ilmestyvät satotiedotteet ja teemakartat ovat luettavissa internetissä osoitteessa: http://www.metla.fi/tiedotus/tiedotteet.html


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/