[METLA Tiedote]
24.2.1999

Kolin luontokeskuksen rakennustyöt ja Hotelli Kolin peruskorjaus alkavat

Joensuun tutkimusasema

Kolin luontokeskuksen rakentamisen ja Hotelli Kolin peruskorjauksen urakoitsijat on valittu ja rakennustyöt käynnistyvät lähipäivinä. Työt kestävät 9 kuukautta, ja valmistumisajankohta on kuluvan vuoden marras-joulukuun vaihteessa, jolloin uusi Koli avaa ovensa matkailijoille. Luontokeskuksen näyttely saadaan valmiiksi noin kuukauden kuluttua rakennustöiden päättymisestä. Rakennushanke työllistää parhaimmillaan lähes 100 henkilöä. Urakoiden kokonaisarvo on lähes 33 milj.mk, josta luontokeskuksen osuus on runsaat 9 milj.mk.

Hotellin peruskorjaukseen on myönnetty vuosina 1997-99 kaikkiaan noin 30 miljoonaa ja luontokeskuksen rakentamiseen noin 17 miljoonaa markkaa, josta Euroopan aluekehitysrahaa on 7 miljoonaa markkaa. Lisäksi ympäristöministeriö ja EU rahoittavat noin 8 miljoonalla markalla ympäristörakentamishanketta, johon kuuluvat esimerkiksi paikoitusalueiden rakentaminen, jalankulkuyhteyksien kunnostaminen ja alueen muut ympäristönhoitotyöt. Ympäristörakentamishanke valmistuu samassa aikataulussa kuin luontokeskus ja hotellin peruskorjaus.

Luontokeskus rakennetaan Hotelli Kolin eteläpuoliselle piha-alueelle. Rakennuksen bruttoala on noin 1 500 m2. Luontokeskukseen tulevat näyttelytilat, noin 200 hengen auditorio, aula- ja palvelutilat sekä henkilökunnan työtilat. Hotellin merkittävimmät muutokset ovat sisäänkäynnin siirtyminen ravintola- ja majoitussiiven väliin rakennettavaan sylinterinmuotoiseen osaan ja ravintolatoimintojen siirtyminen kerrosta alemmaksi samaan tasoon kuin sisäänkäynti. Luontokeskuksen ja hotellin julkisivumateriaaleina käytetään vaakalautaa ja -rimaa, lasia, rapattua betonia ja tiiltä.

Alueen liikennejärjestelyt muuttuvat siten, että henkilöautoliikenne luontokeskuksen ja hotellin pihaan loppuu pääosin. Sen sijaan linja-autoilla ja huoltoliikenteellä on ajolupa ylös asti. Henkilöautot pysäköidään ylätasanteelta noin 400 metrin päähän rakennettaville paikoitusalueille (nykyinen alapaikoitusalue ja asuntovaunualue). Henkilökuljetus alhaalta hotellin ja luontokeskuksen pihaan hoidetaan maata pitkin kiskon päällä kulkevalla viistohissillä, jonka tarjouskilpailu on parhaillaan käynnissä.

Kolin rakennushankkeet ovat hyvä esimerkki maakunnan yhteistyöstä. Metlan tukena hankkeiden edistäjänä on ollut Kolin strategiatyöryhmä, jonka vetovastuu on Pohjois-Karjalan liitolla. Työryhmässä ovat mukana lisäksi paikallinen työvoima- ja elinkeinokeskus, ympäristökeskus, ympäristöministeriö, hotelliyrittäjä sekä Kolin kylän edustaja. Kolin rakennushankkeen pääurakoitsijaksi on valittu Skanska Itä-Suomi (Kuopio), putkiurakoitsijaksi Lämpöpalvelu Könönen & Leinonen Oy (Kitee), ilmanvaihtourakoitsijaksi ABB installaatiot Oy (Kuopio) ja sähköurakoitsijaksi Tekmanni Oy (Joensuu).

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

 

Lisätietoja: Strategiatyöryhmän puheenjohtaja, maakuntajohtaja Tarja Cronberg p. (013) 259 110.

Metsäntutkimuslaitos Joensuun tutkimusasema, tutkimusaseman johtaja Jari Parviainen p. (013) 251 4010 tai 040 563 9252.

Metsänhoitaja Timo Muhonen, hankkeen vetäjä. p. (013) 251 4132 tai 040 512 4533. ...


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/