[METLA Tiedote]
1.10.1999 Joensuun tutkimusasema
Kolin luontokeskus ja Hotelli Kolin peruskorjaus harjakorkeudessa

Kolin luontokeskus sai nimen Ukko

Kolin kansallispuiston luontokeskus sai nimen Ukko. Nimikilpailun tulokset julkistettiin luontokeskuksen ja Hotelli Kolin peruskorjauksen harjannostajaistilaisuudessa perjantaina 1.10.1999 Kolilla. Kilpailun voittaja ja palkintolautakunta perustelivat ehdotusta seuraavasti: lyhyt, ytimekäs, kaikille tuttu, myös ulkomaalaisten helppo ääntää ja sopii Kolin henkeen (Ukko-Koli). Kun luontokeskus-hotellikokonaisuuden nimeksi annetaan Ukko-Koli, syntyy looginen nimiperhe Luontokeskus Ukko ja Hotelli Koli. Ukko viittaa myös mystiikkaan, taruihin ja perinteeseen.

Nimikilpailun 1. palkinnon (1 000 mk) voitti ehdotuksellaan Kari Salovaara Kouvolasta. Esimerkkejä ehdotuksista ovat mm. Töpehtijä, Uhrivaara, Ranssi, Usutus, Piikkopaita, Urmakas, Kölkerö, Rehveltäjä, Ypelö. Toisen palkinnon (500 mk) voitti Aune Korhonen Juuan Ahmovaarasta luovalla ja mielikuvituksellisella ehdotuksellaan. Kolmannen palkinnon (300 mk) voitti Kari Pilhjerta Helsingistä ehdotuksella Kaski, joka on lyhyt ja ytimekäs sekä korostaa Kolin alueen vahvaa ja vieläkin toimivaa kaskikulttuuria. Kaikkiaan nimikilpailuun tuli noin 600 nimiehdotusta.

Rakennustyöt loppusuoralla
Nyt harjakorkeuteen nousseen luontokeskuksen ja peruskorjattavan hotellin rakennustyöt ovat loppusuoralla. Rakennusaikaa on jäljellä vajaat kaksi kuukautta. Hotelli avaa ovensa asiakkaille joulukuun alkupuolella ja luontokeskus näyttelyineen vuoden 2000 helmikuussa. Luontokeskuksen valmistumisen jälkeen näyttelyn rakentaminen vie vielä runsaat kaksi kuukautta. Kolin rakennushanke alkoi kolme vuotta sitten lokakuussa 1996, kun Metsäntutkimuslaitos (Metla) julisti yleisen arkkitehtuurikilpailun. Kilpailun voittivat arkkitehdit Pia Sopanen ja Ilkka Svärd Helsingistä. Voittaneen ehdotuksen pohjalta aloitettiin hankesuunnittelu. Ympäristöministeriön hyväksyttyä hankesuunnitelman ja hankkeen rahoituksen varmistuttua aloitettiin rakennussuunnittelu maaliskuussa 1998. Urakkakilpailun jälkeen päästiin rakentamaan kuluvan vuoden helmikuussa.

Suomen mittavin kansallispuistoinvestointi
Harjannostajaisissa Metlan eli rakennuttajan tervehdyksen esittänyt Joensuun tutkimusaseman johtaja Jari Parviainen korosti, että Kolin rakentamisessa on kyse Suomen mittavimmasta kansallispuistoinvestoinnista. Koli on yksi Suomen 32 kansallispuistosta ja tärkeä näyteikkuna Metlan työlle. Kolin kansallispuistoa kehitetään erityisesti tutkimuksen, ympäristökasvatuksen sekä kokous-, luonto- ja kongressimatkailun puistoksi. Metla on panostanut Kolin kansallispuiston ja alueen kehittämiseen viime vuosina esimerkiksi vakinaistamalla Kolille kolme työpaikkaa, kunnostamalla perinnerakennuskohteita sekä parantamalla polkuverkkoa ja Kolin sataman palveluja. Pohjois-Karjalan liiton tervehdyksen tilaisuuteen toi maakuntajohtaja Tarja Cronberg. Metlan tukena hankkeiden edistäjänä on ollut Kolin strategiatyöryhmä, jonka vetovastuu on ollut Pohjois-Karjalan liitolla. Työryhmässä ovat mukana lisäksi paikallinen työvoima- ja elinkeinokeskus, ympäristökeskus, ympäristöministeriö, hotelliyrittäjä ja edustaja Kolin kylältä.

Luontokeskus nousee Ukko-Kolin piha-alueen eteläreunalle. Rakennuksen bruttoala on noin 1 500 brm2. Luontokeskukseen tulevat näyttelytilat, noin 200 hengen auditorio, aula- ja palvelutilat ja henkilökunnan työtilat. Samalla piha-alueella sijaitsevan hotellin yrittäjänä toimii Pohjois-Karjalan Osuuskaupan ja Matkailunkehitys Nordia Oy:n omistama Hotelli Koli Oy. Hotellin merkittävimmät muutokset ovat sisäänkäynnin siirtyminen ravintola- ja majoitussiiven väliin sylinterinmuotoiseen osaan ja ravintolatoimintojen siirtyminen kerrosta alemmaksi sisäänkäyntitasoon. Luontokeskuksen ja hotellin julkisivumateriaaleina on esimerkiksi vaakalautaa ja -rimaa, lasia, rapattua betonia ja tiiltä.

Kolilla on käynnissä myös ympäristörakentamishanke, johon kuuluvat mm. Suomen ensimmäisen kiskoköysiradan rakentaminen noin 100 metrin päässä sijaitsevalta paikoitusalueelta Ukko-Kolin piha-alueelle, paikoitusalueiden rakentaminen, jalankulkuyhteyksien kunnostaminen ja vihertyöt. Samassa aikataulussa luontokeskuksen ja hotellin kanssa valmistuvaa hanketta rahoittavat ympäristöministeriö ja EU noin 9 milj. markalla.

Vaativa rakennuskohde
Keskellä Kolin kansallispuistoa, maastollisesti vaikealla paikalla sijaitseva rakennuskohde on ollut haasteellinen ja rakennusteknisesti vaativa rakennuttajalle, suunnittelijoille ja rakentajille. Työmaalla on ollut parhaimmillaan yli sata työntekijää. Kohteen rakennuttaja on kansallispuistosta vastaava Metsäntutkimuslaitos, pääurakoitsijana on Skanska Itä-Suomi Oy (Kuopio), putkiurakoitsijana Lämpöpalvelu Könönen & Leinonen Oy (Kitee), ilmanvaihtourakoitsijana ABB installaatiot Oy (Kuopio) ja sähköurakoitsijana Tekmanni Oy (Joensuu). Luontokeskuksen uudisrakentamisen ja Hotelli Kolin peruskorjauksen kokonaiskustannukset ovat noin 49,5 milj. mk, josta luontokeskuksen osuus on 18 milj. mk ja hotellin osuus 31,5 milj. mk. Luontokeskuksen kustannuksissa ovat mukana arkkitehtuurikilpailun ja hankesuunnittelun kustannukset noin 1 milj. mk, sekä näyttelyn suunnittelu ja rakentaminen noin 2,5 milj. mk. Rakennusurakoiden kokonaisarvo on lähes 33 milj. mk, josta luontokeskuksen osuus on runsaat 9 milj. mk. Rahoittajina ovat olleet työministeriö ja EU.

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Metlan Joensuun tutkimusaseman johtaja Jari Parviainen, puh. (013) 251 4010 tai 040 563 9252
Hankkeen vetäjä, metsänhoitaja Timo Muhonen, puh. (013) 251 4132 tai 040 512 4533.


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/