[METLA Tiedote]
18.3.1998

Metsäpuilla hyvä siemenvuosi 1999

NYT KANNATTAA HAKATA SIEMENPUUASENTOON

Metsän luontaisen uudistamisen edellytykset ovat reilun vuoden kuluttua kesällä 1999 poikkeuksellisen hyvät ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa. Metsäntutkimuslaitoksen ennusteen mukaan kaikkien kolmen pääpuulajimme männyn, kuusen ja koivun siemeniä esiintyy tuolloin runsaasti uudistusaloilla.

Metsän luontaista uudistamista suunnittelevan metsänomistajan kannattaa hyödyntää erityisesti männyn runsas siemensato. Tämä edellyttää, että hakkuu siemenpuuasentoon ja siihen liittyvä maanmuokkaus tehdään viimeistään ensi syksynä. Koivua luontaisesti uudistettaessa vastaavat toimet olisi tehtävä jo tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä. Runsaat siemensadot tarjoavat myös edullisen tilaisuuden vanhojen uudistamisrästien paikkaamiseen. Taimettumattomat uudistusalat kannattaakin raivata ja muokata ensi kesän kuluessa.

"Mäntyä luontaisesti uudistettaessa on kuitenkin syytä muistaa, että menetelmä ei sovellu reheville metsämaille, vaan se sopii parhaiten kuiville ja kuivanpuoleisille kankaille. Epäonnistumisia saattaa myös seurata, jos tiheänä kasvanut männikkö hakataan ilman väljennysvaihetta siemenpuuasentoon. Mitä väljempi on siemenpuuhakkuuta edeltävä lähtötilanne, sitä todennäköisimmin siemenpuissa esiintyy runsaasti käpyjä", kertoo tutkija Tatu Hokkanen Metsäntutkimuslaitoksesta.

Männyn siemensato parhain Etelä- ja Keski-Suomessa
Keväällä 1999 voidaan odottaa runsasta männyn siemensatoa ainakin Etelä- ja Keski-Suomeen. Myös Lappiin ja Kainuuseen saadaan kohtuullisen runsas ja hyvälaatuinen sato, jos ensi kesästä muodostuu keskimääräistä lämpimämpi. Emikukintojen lukumäärään perustuva alustava ennuste tarkentuu vielä kesällä tehtävien käpyhavaintojen perusteella.

Tänä keväänä männyn kukinnan määrän ennustetaan olevan jokseenkin keskinkertainen. Niin ollen vuoden 2000 kevään siemensato jää edellisvuottaan heikommaksi - männyllä kehitys kukinnasta siementen varisemiseen kestää nimittäin kaksi vuotta.

Koivu kukkii erinomaisesti Etelä-Suomessa
Koivujen latvat tulevat tänä keväänä notkumaan kukintanorkkojen painosta. Metla ennustaa lähes ennätysmäistä koivun kukintaa alueelle, joka käsittää Uudenmaan, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan. Viimeisen 20 vuoden aikana koivut ovat kukkineet Etelä-Suomessa paremmin vain yhden ainoan kerran, vuonna 1993. Pohjoisemmaksi siirryttäessä koivun kukintarunsaus vähitellen heikkenee. Oulun läänissä kukinta on vielä melko runsasta, mutta Lapissa jo selvästi heikompaa. Koivun siemenet varisevat maahan loppukesällä kukintavuonna, mutta suurin osa siemenistä kehittyy taimiksi vasta seuraavana keväänä.

Tuholaiset uhkaavat kuusen siemeniä
Metlassa tutkittujen silmunäytteiden perusteella kuusi kukkii tänä keväänä Etelä- ja Keski-Suomessa erittäin hyvin. Runsas kukinta mahdollistaa hyvän siemensadon keväällä 1999. Käpyjä ja siemeniä vahingoittavat tuhohyönteiset muodostavat tällä kertaa huomattavan suuren riskitekijän, ja pahimmassa tapauksessa ne saattavat tuhota suurimman osan siemensadosta.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Tatu Hokkanen, Metla/Vantaan tutkimuskeskus, puh. 09-857 05 445, fax 09-857 05 361, sähköposti: Tatu.Hokkanen@metla.fi


Metlan tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla Tiedotus: (info@metla.fi)