[METLA Tiedote]
2.10.98

Metsäpuilla ennätysmäisen runsaat siemensadot

Vuosi 1998 jää historiaan yhtenä parhaimmista metsäpuiden siemenvuosista Etelä-Suomessa. Tilanne on siitä harvinainen, että kaikilla pääpuulajeillamme - männyllä, kuusella ja koivulla - on samanaikaisesti hyvä siemensato, kertoo tutkija Tatu Hokkanen Metlasta. Edellisen kerran männyllä ja kuusella oli yhteinen hyvä siemenvuosi parikymmentä vuotta sitten. Hyvät siemensadot ovat syntyneet pääosin kesien 1996 ja 1997 lämpimien ja aurinkoisten säiden tuloksena.

Kuusella Etelä-Suomessa paras käpysato 50 vuoteen

Metsäntutkimuslaitoksen keräämien aineistojen perusteella kuusen käpysato on Etelä-Suomessa ilmeisesti parhain 50 vuoteen. Myös Keski-Suomessa käpysato on hyvin runsas. Oulun ja Lapin lääneissä käpysato vaihtelee alueittain ja metsiköittäin, mutta on sielläkin monin paikoin hyvä. Etelä-Suomen kuusikoissa käpyjä esiintyy keskimäärin 150 kpl puuta kohden, pohjoisempana puolet vähemmän. Alueellisesti runsaimmat kuusen ja männyn käpysadot tavataan tänä vuonna Kaakkois-Suomessa, missä kuusien latvat ovat paikoitellen katkenneet painavan käpytaakan murtamina. Tämänkaltaisia tuhoja on raportoitu mm. Pyhtäältä ja Ylämaalta. Koko maata tarkastellen kuusen käpysato jää hieman heikommaksi kuin edellinen huippusato vuodelta 1989, jolloin myös Lapissa rikottiin ennätyksiä.

Kuva1.Kuusen siemensatoennuste keväälle 1999
Kuusen käpyjä ja siemeniä vahingoittavia tuhohyönteisiä esiintyy tänä syksynä melko runsaasti, mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin aiemmin keväällä otaksuttiin. Sen sijaan sadekesän seurauksena tuomi- ja talvikkiruosteet ovat yleistyneet ja turmelleet käpysatoa monin paikoin. Siten ensi keväänä uudistusaloille variseva kuusen siemensato ei välttämättä johda hyvään taimettumistulokseen.

Männyn käpysato Etelä-Suomessa erinomainen, pohjoisessa siementen kypsyminen epävarmaa

Männyn käpysato on Kokkola-Lieksa -linjan eteläpuolella erinomainen. Viimeisen 20 vuoden aikana käpysato on ollut Etelä-Suomessa parempi vain kerran aikaisemmin. Myös Pohjois-Suomessa käpysato on melko runsas, mutta siementen kypsyminen on hyvin epävarmaa. Siellä kasvukauden lämpösumma oli siementen kypsymiselle tärkeänä ajanjaksona yli viikon pitkäaikaisia keskiarvoja jäljessä, joten siementen itävyys jäänee heikoksi.

Kuva1.Männyn siemensatoennuste keväälle 1999
Männyn käpysadon alueelliset ja paikalliset vaihtelut ovat tänä vuonna tavanomaista vähäisempiä. Männyn runsas siemensato varisee maahan ensi keväänä, joten metsän luontaiseen uudistamiseen tähtäävät toimenpiteet, kuten uudistamishakkuut ja maanmuokkaukset, on tehtävä ennen tulevaa talvea.

Tämän kesän kukintahavaintoihin perustuen alustava ennuste lupailee suhteellisen hyvää männyn siemensatoa myös keväälle 2000.

Koivun huippusato varisi maahan elo-syyskuussa

Myös koivuilla on tänä vuonna erittäin hyvä siemensato. Viimeisen 20 vuoden aikana koivut ovat kukkineet Etelä-Suomessa paremmin vain vuonna 1993. Pääosa tämän kevään kukinnasta kehittyneistä siemenistä on jo varissut maahan. Osa siemenistä itää syksyn kuluessa, mutta valtaosa kehityskelpoisista taimista syntyy vasta ensi keväänä.

Kuva1.Koivun siemensatoennuste syksylle 1998

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Tatu Hokkanen, Metla/Vantaan tutkimuskeskus,
puh. (09) 857 05 445, faksi (09) 857 05 361, sähköposti: Tatu.Hokkanen@metla.fi


Metlan tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla Tiedotus: (info@metla.fi)