[METLA Tiedote]
11.9.98

Ylä-Lappiin tulossa normaali ruska

Koivun lehdet ovat värjäytyneet ennenaikaiseen ruskaan suuressa osassa maata. Ilmiön aiheuttajina ovat puiden lehdillä elävät sienet, jotka ovat sateisen kesän ansiosta menestyneet tavallista paremmin.

Sienistä johtuva yleisväri on ruskeasävytteinen ja esiintyy laikkuina. Maan pohjoisimmissa osissa ruostesienien vaikutus on ollut vähäisempää lähinnä kuivempien säiden ansiosta, ja Ylä-Lapin tunturikoivuihin onkin tulossa normaali ruska, jolle lisäväriä antavat muun muassa mustikka, juolukka, riekonmarja ja vaivaiskoivu. Ruska on Ylä-Lapissa kauneimmillaan tulevasta viikonlopusta lähtien. Etelämpänä joudutaan tällä hetkellä monin paikoin tyytymään vielä vihreänä olevien haapojen ja etenkin pihlajien antamiin syysväreihin.

<Koivun lehtien kellastuminen 1997

Viime vuonna ruska tuli Kilpisjärvelle 14.9. (kuva). Tänä vuonna koivut ovat kellastuneet Kilpisjärvellä 10.9. ja Saariselän tunturialueella 6.9. Ruskan värit kasvien lehdissä aiheutuvat siitä, kun lehtivihreä syksyn tullen häviää ja sen peittämät muut väriaineet kuten karotenoidi ja antosyaani tulevat näkyviin.

Tiedot ovat peräisin Metsäntutkimuslaitoksen perustamasta koko maan kattavasta, pysyvästä havaintoverkosta. Metlan tukikohtien lisäksi havaintoja tehdään Turun ja Helsingin yliopistojen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja Maatalouden tutkimuskeskuksen sekä eri oppilaitosten opetusmetsissä.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Metla/Muhoksen tutkimusasema, tutkimusaseman johtaja Eero Kubin puh (08) 531 2200


Metlan tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla Tiedotus: (info@metla.fi)