[METLA Tiedote]
10.6.1998

Sisä-Suomen myyräkannat romahtaneet

Suurimmassa osassa Sisä-Suomea myyriä on vähän. Etelä- Karjalasta Ylä-Savoon ulottuvalla alueella myyrien määrä on lisääntynyt, ja niitä on paikoitellen runsaastikin. Metsä-Lapissa ja Käsivarressa myyrien juhlinta jatkuu vilkkaana viime vuotiseen tapaan.

Metsäpuiden taimikoissa tuhojaan tekevien myyrien määrä on laskenut roimasti Hämeessä ja Keski-Suomessa. Pikkujyrsijät ovat vähentyneet myös Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Näillä alueilla myyräkannat pysyvät todennäköisesti alhaalla ensi vuoden loppukesään asti, ennustaa myyrien vuotuisia kannanvaihteluita selvittävät erikoistutkija Heikki Henttonen ja metsätalousteknikko Asko Kaikusalo Metsäntutkimuslaitokselta.
Ennustekartta

Pohjois-Karjalassa myyräkannat romahtivat jo viime talvena. Pohjois-Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä myyriä oli vähän jo vuosi sitten, mutta määrän arvellaan lisääntyvän jo tulevan kesän kuluessa. Asia varmistuu kuitenkin vasta myöhemmin syksyllä. Metsä-Lapissa ja Käsivarressa myyriä on runsaasti viime vuotiseen tapaan.

Etelä-Karjalasta Ylä-Savoon ulottuvalla alueella myyriä on jo paikoin runsaasti. Siellä pellonmetsittäjien on muistettava, että myyrät alkavat tehdä tuhojaan jo kesällä. Varsinkin ahneet peltomyyrät aloittavat koivuntaimien jyrsimisen jo ennen juhannusta. Peltomyyrät aiheuttavat metsänomistajille erityistä päänvaivaa mylläämällä kesäisin koivuntaimet tyveltä ja talvella aina maanpinnasta lumirajaan asti. Metsämaihin myyrät keskittyvät talvisin. Metsämyyrät kiipeävät talvella havupuiden taimiin ja syövät puiden kärkisilmut, mikä esimerkiksi männyllä aiheuttaa latvan vaihdon. Vesimyyrät puolestaan syövät taimista juuret pehmeillä multa- tai turvemailla.

Myyrätuhoja voi torjua jo ennen istuttamista asiallisella maanmuokkauksella ja heinäntorjunnalla. Istuttamisen yhteydessä tuhoja voi ennaltaehkäistä asetettavilla taimisuojilla tai tarpeen mukaan käytettävillä karkotteilla. Äskettäin on markkinoille tullut myös myrkkyvalmiste myyriä vastaan. Vesimyyrän torjunnassa se on lähes ainoa keino, mutta peltomyyriä vastaan sen käyttö on tiukasti rajattu vain lumiseen aikaan.

Myyräongelmien kohdatessa voi kääntyä joko paikallisen metsänhoitoyhdistyksen puoleen, tai tiedustella neuvoja Metsäntutkimuslaitokselta.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Asko Kaikusalo, puh. 040-572 8260.


METLA tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/