[METLA Tiedote]
14.1.1999

KOLIN UUSI LUONTOKESKUS – VALTTIA KOKO SUOMEN JA KOLIN MATKAILULLE

Luontokeskuksen rakentaminen vauhtiin piakkoin

Kolilla on alkamassa uusi vaihe, kun kansallispuiston uuden luontokeskuksen rakentaminen ja hotellin peruskorjaus alkavat lähiaikoina. Vuoden lopulla valmistuva luontokeskus on portti Kolin ainutlaatuiseen luontoon ja maisemaan. Samalla se parantaa yhdessä uudistuvan hotellin kanssa Kolin matkailupalveluja näyttelyineen sekä korkeatasoisine kongressipalveluineen. Myös kansallispuiston retkeilypalveluja laajennetaan. Kolin kansallismaisemalla on merkittävä asema maamme matkailun syntyhistoriassa.

Kolin uusi luontokeskus ja peruskorjattu hotelli ympäristöineen tulevat muodostamaan arkkitehtonisesti korkeatasoisen ja mielenkiintoisen kokonaisuuden Kolin lakialueelle. Luontokeskuksesta tulee yksi Suomen kansallispuistojen suurimmista luontokeskuksista, ja sen erikoisuutena on 200 hengen monitoiminen kongressi- ja auditoriotila. Tämä antaa mahdollisuuden järjestää esimerkiksi sellaisia kansainvälisiä kongressi- ja kulttuuritapahtumia, joiden arvioidaan erityisesti istuvan Kolin kaltaiseen kansallismaisemaan. Opastustoiminta ja näyttelyt liittyvät kansallispuiston laajeneviin retkeilypalveluihin, ja ne antavat mahdollisuuden sekä omatoimiseen retkeilyyn että luontomatkailuyrittämiseen.

Alueen liikennejärjestelyt muuttuvat siten, että autoliikenne pysäytetään alempien tasojen pysäköintialueille, joilta saavutaan rakennusryhmän tasolle viistohissillä – ensimmäisenä Suomessa! Näin luontokeskuksen ympäristöä rauhoitetaan ja loppu noustaan avautuvassa kansallismaisemassa.

Rakennushankkeiden kokonaiskustannukset ovat vajaa 60 miljoonaa markkaa. Kotimainen rahoitus tulee pääosin työministeriöltä ja jonkin verran ympäristöministeriöltä, EU-rahoitusta tulee noin 10 miljoonaa markkaa. Uudet kehittämishankkeet ovat hyvä esimerkki laajasta ja vahvasta yhteistyöstä, jonka avulla Kolin uuteen vaiheeseen on päästy. Etenkin maakunnallinen yhteistyö on ollut tiivistä.

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Puistonjohtaja Lasse Lovén, puh. 049 104 346
Metsänhoitaja Timo Muhonen, puh. 040 512 4533
Arkkitehdit Pia Sopanen ja Ilkka Svärd, puh. 0400 508 524


Metla Tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/