[METLA Tiedote]
Joensuun tutkimusasema
4.6.1998

Metsäntutkimuslaitoksen valtakunnallinen marja-ja sieniverkosto:

Mustikan satoennuste Etelä-Suomessa keskinkertainen tai runsas

Mustikan satoennuste kukkien lukumäärien perusteella on tällä hetkellä keskinkertainen ja paikoin runsas. Erittäin runsaita mustikkasatoja viime vuoden tapaan on odotettavissa vain muutamissa tutkimusmetsissä, kertoo marja- ja sienisatoseurannasta vastaava vanhempi tutkija Kauko Salo Metlan Joensuun tutkimusasemalta.

Mustikan kukinta alkoi Salpausselän eteläpuolisilla alueilla 18.5. eli viikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna. Kukinta oli edennyt loppuviikkoon mennessä (23.5.) Savonlinna-Mikkeli-Hämeen-linna eteläpuolelle. Suomenlahden rannikkokunnissa kukinta alkoi hieman myöhemmin, esimerkiksiTammisaaren Bromarvissa 25.5. Kesäkuun alkuun mennessä (1.6.) kukkiva mustikka-armeija oli edennyt Ilomantsin-Joensuun korkeudelle idässä ja lännessä Vaasan-Vöyrin korkeudelle.

Toukokuun loppupuolen kylmät ja sateiset säät aiheuttivat kukinnan hidastumisen. Jos ensi viikko jatkuu kylmänä, pölyttävät hyönteiset pysyvät piilossa ja mustikan pölyttyminen voi vaarantua. Halloja on esiintynyt alavilla mailla, mutta ne eivät ole maastosta saatujen tietojen mukaan vaikuttaneet kukinnan nopeuteen. Kukinta alkaa parhailta kasvupaikoilta, aurinkoisilta etelä- ja länsirinteiltä, jotka eivät ole hallanaikoja.

Metla laajentaa marja- ja sienisatoverkostoa yhteistyössä Suomen 4 H-liiton kanssa

Metsäntutkimuslaitos laajentaa yhdessä Suomen 4H-liiton kanssa valtakunnallista marja- ja sienisatoverkostoa. Satotutkimuksen tekemiseen osallistuu tänä vuonna yhteensä 104 4H-yhdistystä eri puolilta Suomea. Uusia kuntia tulee lisää 81 kpl, viime vuonna tutkimuksessa oli mukana 58 kuntaa.Tutkimusmetsien ja soitten lukumäärä lisääntyy 300:lla, joissa on 1500 koe-ruutua. Tällainen tutkimusmetsien ja -soitten sekä koeruutujen olennainen lisääntyminen parantaa tiedotteissa ja teemakartoissa esitettävien satoennusteitten todennäköisyyttä.

Viime vuonna luonnonmarjojen ja kauppasienten tutkimusverkostoon kuului 207 mustikka- ja puo-lukkametsää sekä suomuurainsuota. Paikkaan sidotuilta 1035:ltä pysyvältä neliömetrin koeruudulta laskettiin kukat, raakileet ja kypsät marjat. Tutkimusmetsien ja koeruutujen perustamisesta vastasivat Metsäntutkimuslaitoksen toimihenkilöt yhdessä yliopistojen ja metsäoppilaitosten sekä keruutuoteneuvojien kanssa. Marja - ja sienitiedot lähetetään yleensä digitaalisena tietona Joensuun tutkimusasemalle, jossa MASI (Marjat ja Sienet) käsittelee saatua materiaalia. MASIn ytimen muodostavat tietokannanhallinta -ja paikkatieto-ohjelmistot.

Kuluvan kasvukauden aikana ilmestyy 4-6 marja- ja sienitiedotetta, jotka ovat luettavissa internetissä osoitteessa: http://www.metla.fi/ tiedotus/tiedotteet.html

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Kauko Salo tavattavissa 4.-5. 1998 Riihimäen Erämessuilla Metlan osastolla puh. 049-480 224. Muuten puh. 013- 251 4034/ Joensuun tutkimusasema, e-mail: kauko.salo@metla.fi.


Metlan tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla Tiedotus: (info@metla.fi)