[METLA Tiedote]
11.12.1997

Presidentti Relanderia esittävä taideteos Vantaan Jokiniemen Relander-museoon

Metsäntutkimuslaitoksen Vantaan tutkimuskeskuksessa sijaitseva Relanderin kotimuseo saa lahjoituksena taiteilija Heikki Niemisen tekemän noin 70 cm korkean näköispatsaan Suomen toisesta presidentistä Lauri Kristian Relanderista. Taideteoksen ottaa vastaa Metlan Vantaan tutkimuskeskuksen johtaja Eero Paavilainen. Patsas kuvaa Relanderia tutkijana silloisessa Maanviljelys-taloudellisessa koelaitoksessa Vantaan Jokiniemessä. Presidentti asui perheineen vuosina 1908-1917 nykyisissä Metlan tiloissa sijaitsevassa Museoviraston suojelemassa jugendtyylisessä talossa Jokiniemessä. Vantaan Kulttuuriseura vastaa museon ylläpidosta ja esittelystä. Museo on avoinna yleisölle kesäsunnuntaisin.

Taiteilija Nieminen kutsuttiin vuonna 1993 päättyneeseen Relanderin muistomerkkikilpailuun, mutta hän vetäytyi kilpailusta, koska muistomerkin sijoituspaikaksi oli päätetty Hesperian puisto. Vantaan Kultturiseura yritti kansalaisadressin avulla esittää patsaan sijoituspaikaksi Jokiniemeä. Tämän aloitteen kaaduttua taiteilija Nieminen valmisti Vantaan Kultturiseuran pyynnöstä nyt lahjoitettavan kipsisen presidentin näköispatsaan sijoitettavaksi Relanderin asuntoon.

Espoolainen kuvanveistäjä ja taidegraafikko Heikki Nieminen on syntynyt Hollolassa 9.5.1926. Hän on valmistunut Suomen taideakatemian koulusta 1952. Valmistumisensa jälkeen hän on toiminut muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa opettajana ja Taideteollisen ammattikoulun johtajana. Taiteilija Niemisellä on ollut näyttelyitä usean Euroopan maan lisäksi Intiassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Juhlallinen patsaan luovutustilaisuus on Metlan Vantaan tutkimuskeskuksessa, Jokiniementie 1, torstaina 11.12.1997 klo 12.00.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: Tutkimuskeskuksen johtaja Eero Paavilainen puh. 8570 5470