Metsäntutkimuslaitoksen tiedote

19.6.1997

Myyrät mylläävät Sisä-Suomessa

Hämeessä ja osassa Keski-Suomea pelto- ja metsämyyräkannat runsastuivat viime syksynä, ja myyrähuippua odotetaan tänä kesänä ja tulevana syksynä. Ankean kevään koettelemuksistakin myyrät selviytyivät hyvin. Taimituhoja on jo esiintynyt jonkin verran, ja myyrien ennustetaan popsivan vielä lisää pellonmetsitystaimikoita kesällä ja muitakin taimikoita ensi talvena. Kannattaa muistaa, että metsämyyrät saattavat aiheuttaa vahinkoa ihmisillekin sillä ne voivat levittää myös ihmisiin myyräkuumetta. Ensi vuonna kevättalvella myyrien juhlat ovat kuitenkin ohi ja myyräkannat romahtavat, ennustavat myyrien vuotuisia kannanvaihteluita selvittäneet "myyrämiehet": erikoistutkija Heikki Henttonen ja metsätalousteknikko Asko Kaikusalo Metsäntutkimuslaitoksesta.
Ennustekartta

Pohjois-Karjalassa metsämyyriä on vilahdellut runsaasti monin paikoin. Tämä voi ennakoida metsämyyriä pahempien tuholaisten, peltomyyrien, runsastumista tänä kesänä. Metsämyyrät tyytyvät herkuttelemaan havupuun taimien kärkisilmuilla ja vuosikasvaimilla, kun taas niitä ahneemmat peltomyyrät aiheuttavat metsänomistajille päänvaivaa kaluamalla taimet aina maanpinnasta lumirajaan asti.

Muualla Suomessa pelto- ja metsämyyräkannat ovat ainakin alkukesästä niukat, luultavasti myöhemminkin. Aiemmin muun muassa Pohjanmaan myyrien määrä on vaihdellut samassa rytmissä Keski-Suomen myyräkantojen kanssa. Nyt tämä laaja-alainen samanaikaisuus näyttää murtuvan.

Taimien juuria järsivät vesimyyrät vilistelevät omia polkujaan ja niiden kannat vaihtelevat usein hyvin paikallisesti, eikä niiden esiintymistä pystytä ennustamaan kattavasti. Runsaasti vesimyyriä on havaittu monin paikoin esimerkiksi Hämeessä.

 
HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja:

Metsätalousteknikko Asko Kaikusalo: puh. (019) 440356, Metla, Loppi.

Erikoistutkija Heikki Henttonen: puh. (040) 521 9451, Metla.


METLA tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/