[METLA Tiedote]
19.5.1997

"Neidonkenkä" voitti Kolin kansallispuiston luontokeskuksen arkkitehtuurikilpailun

Kolin kansallispuiston luontokeskuksen arkkitehtuurikilpailun palkintolautakunta valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi "Neidonkenkä" -ehdotuksen, joka on arkkitehtien Pia Sopanen ja Ilkka Svärd käsialaa. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 100 000 markkaa. Palkintolautakunta piti "Neidonkengän" suurimpana ansiona sitä, että suhteessa kansallismaisemaan se muodostaa mielenkiintoisen rakennusryhmän Kolin lakialueelle. Kaiken kaikkiaan kilpailuun osallistui 95 ehdotusta.

Metsäntutkimuslaitos (Metla) järjesti yleisen arkkitehtuurikilpailun Kolin kansallispuiston luontokeskuksen suunnittelusta. Kilpailun tarkoituksena oli löytää kansallispuistoon soveltuva, arkkitehtonisesti korkeatasoinen suunnitelma, joka sovittaa luovalla tavalla luonnonsuojelua ja taloudellista toimintaa sekä eheyttää olemassa olevaa ympäristöä mahdollisimman luonnonmukaiseksi osaksi Kolin ainutlaatuista kansallismaisemaa. Suunnittelualue sijaitsee Kolin vaaran lakialueella Pielisen länsirannalla, Lieksan kaupungin alueella noin 75 kilometriä Joensuusta.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi maakuntajohtaja Tarja Cronberg. Tulosten julkistamistilaisuus järjestettiin Hotelli Kolilla maanantaina 19.5.1997 klo 15.00. Palkintoina jaettiin yhteensä 275 000 markkaa kolmen palkitun ja kahden lunastetun kesken.

Kilpailun voittaneessa Neidonkenkä -ehdotuksessa on vahva kokonaisnäkemys hienovaraisesta luontokeskusalueesta. Kolin lakialueen ympäristöllinen kehittäminen ulottuu myös sisätilojen elämykselliseen suunnitteluun. Luontokeskus ja hotelli-ravintola muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Luontokeskus sijoitetaan Hotelli Kolin yhteyteen, jolloin se tukee myös Kolin kansallispuiston hoitoa ja käyttöä sekä hotellin luontomatkailua.

Kaikki kilpailutyöt ovat yleisön nähtävänä Joensuussa Torikatu 9 A:ssa 21.5.-1.6.1997 välisenä aikana. Näyttelytila on avoinna ma-pe klo 10-18 ja la-su 10-16. Palkintolautakunta järjestää opastettuja esittelyjä erikseen ilmoitettavina ajankohtina. Näyttelyn aukioloajoista ilmoitetaan tarkemmin Joensuussa ilmestyvissä lehdissä ja paikallisissa radioissa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kilpailun ratkettua alkaa jatkosuunnittelu. Varsinainen rakennussuunnittelu aloitetaan sen jälkeen kun ympäristöministeriö on vahvistanut Metsäntutkimuslaitoksen laatiman hankesuunnitelman. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 1998 aikana. Arvioitu rakentamisaika on noin vuosi. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on tämänhetkisen arvion mukaan noin 50 miljoonaa markkaa. Summa sisältää luontokeskuksen ja sen näyttelyn suunnittelun ja rakentamisen ja hotellin saneerauksen, alueen ympäristönhoitotyöt sekä liikenne- ja paikoitusjärjestelyt.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja: palkintolautakunnan siht., maakuntajohtaja Tarja Cronberg, puh. 013-259 110, 2591 110
palkintolautakunnan siht., MH Timo Muhonen, puh. 013-251 4132, 040-512 4533
Tutkimusaseman johtaja Leena Finér, puh. 049-298 353, 013-251 4040

METLA tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/