ÄMETLA TiedoteÅ
5.1.1996

Suomalainen nainen kävelee ahkerasti, himohiihtäjä sen sijaan onkin mies

Kävely on suomalaisten suosituin ulkoilumuoto. Toiseksi suosituin laji oli kyselyn perusteella pyöräily ja kolmanneksi hiihto. Tämä ilmenee Metsäntutkimuslaitoksessa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan peräti 840 henkilöä tuhannesta harrastaa kävelyä. Tyypillinen kävelijä on kaupunkialueella asuva keskituloinen nainen, joka kävelee 2-4 kilometrin lenkkinsä säännöllisesti, olipa pyhä tai arki, kertoo tutkija Tuija Sievänen. Kävelijä harrastaa lajiaan tasaisesti ympäri vuoden, keväällä ja alkusyksystä vielä hieman muita vuodenaikoja aktiivisemmin. Kävelyharrastus lisääntyy iän myötä, koulutuksella puolestaan ei ole vaikutusta kävelyaktiivisuuteen.

Vaikka kävelijöiden kaarti onkin ylivoimaisen suuri, riittää väkeä laduillekin. Tutkimukseen osallistuneista 44 prosenttia oli hiihtänyt viimeksi kuluneella hiihtokaudella. Heistä 99 prosenttia oli hiihtänyt murtomaahiihtoa, 27 prosenttia tehnyt pitkiä laturetkiä ja 32 prosenttia lasketellut. Keskivertohiihtäjä hiihti 5-9 kilometrin lenkkinsä melkein aina pohjustetulla ladulla. Neljä viidestä hiihtäjästä pääsi ladulle melkein kotiovelta, ja maaseudullakin 80 prosenttia hiihtäjistä hiihti valmiilla laduilla. Suosituinta hiihto oli maaseudulla, kaupungista hiihdon harrastajia löytyi vähemmän. Passiivisinta hiihtäjäväkeä olivat toisen polven kaupunkilaiset. Himohiihtäjät, useimmiten miehet, löytyivät keskimäärin vähemmän koulutusta saaneiden joukosta. Toisaalta myös vähiten kilometrejä sivakoineet löytyivät tästä joukosta. Akateemisen koulutuksen saaneet kuuluivat hiihtäjien keskitasoon.

Polkupyöräilijöitä oli 67 prosenttia vastanneista. Suomalainen pyöräilijä pyöräilee 5-9 kilometrin pituisen matkansa kadulla, maantiellä tai ulkoilutiellä. Varsinaista pyöräilykautta riittää aina toukokuusta elokuuhun, talvikautena pyöräilijöitä on liikenteessä vain kourallinen. 16 prosenttia pyöräilijöistä yhdisti huvin ja hyödyn ja käytti pyörää työ- ja asiointimatkoillaan ainakin kolme kertaa viikossa. Maastopyöräilyn harrastajia on vielä vähän, vain viisi prosenttia kaikista pyöräilijöistä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös retkeilyn ja pitempien lenkkien harrastamista. Pitempiä hiihtoretkiä ja pyöräilylenkkejä harrasti kyselyyn vastanneista vajaa puolet, mutta pitkiä patikkaretkiä jo kaksi kolmesta kyselyä edeltäneiden viiden vuoden aikana. Reitin valintaan vaikuttavia tekijöitä olivat maisemaelämykset, kuten avoimet alueet, vesialueet ja lehtimetsät. Harrastusmatkailijoina hiihtäjät ja patikoitsijat suosivat Pohjois-Suomea kun taas pyöräilijät viihtyvät Järvi-Suomessa. Luontomatkailussa pitäisi panostaa tulevaisuudessa pitkien patikointi- ja hiihtoreittien kehittämiseen.

Tutkimuksessa kerättiin perustilastoja koko väestön kävelyn, hiihdon ja pyöräilyn harrastamisesta sekä selvitettiin luonnon ja maiseman merkitystä reittiharrastamisessa. Tutkimus tehtiin postikyselynä, johon vastasi kolmesta tuhannesta lähes kaksi tuhatta kansalaista eri puolilta Suomea Ahvenanmaata lukuunottamatta.

 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja:Tuija Sievänen, Metla/Helsingin tutkimuskeskus, Unioninkatu 40 A, 00170 Helsinki, puh. (09) 857 05 769


METLA tiedotteet: http://www.metla.fi/tiedotteet/
Metla Tiedotus: (info@metla.fi)